20 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021
Μουσική Συνοδεία
~
Ι
Στον κόσμο και στην πραγματικότητα ―όπως και στους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη― δεν κυριαρχούν οι υπαρξιακές αγωνίες και οι εσωτερικές συγκρούσεις που κυριαρχούν στα μυαλά και στον ψυχισμό ορισμένων ανθρώπων.
Η αγωνία ενός ανθρώπου που αναγκάζεται να επιλέξει, με βαριά καρδιά, ανάμεσα σε νομιμοποιημένη (στη δική του συνείδηση) βία και αποδεκτό (στο δικό του μυαλό) θάνατο που προκαλούν οι Αμερικανοί (επειδή αποτελούν φορείς προόδου) και σε μη νομιμοποιημένη βία και μη αποδεκτό θάνατο που προκαλούν οι Ταλιμπάν ή οι Παστούν (επειδή αποτελούν φορείς καθυστέρησης, δηλαδή εμπόδιο στην πρόοδο), αποτελεί ένα «πρόβλημα» και μια εσωτερική σύγκρουση της αυτοκατανόησης και της ταυτότητας ―βασικά της λογικής― ενός πολύ συγκεκριμένου ανθρωπολογικού τύπου (που κατοικεί κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, ή της λεγόμενης Δύσης, προϋποθέτει ένα κοσμοείδωλο και ένα συγκεκριμένο σύστημα ηθικών αξιών, πιστεύει νομοτελειακά και δογματικά σε μια προοδευτική αντίληψη και πορεία της ιστορίας κ.ο.κ), όχι του κόσμου και της πραγματικότητας.
Ο κόσμος και η πραγματικότητα ―όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη― δεν ενδιαφέρονται για τα «προβλήματα» ταυτότητας, την αυτοκατανόηση, τις αγωνίες και τις εσωτερικές συγκρούσεις, δηλαδή για τα ιδεολογικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, του συγκεκριμένου ανθρωπολογικού τύπου.
~
II
Αφού είναι ανώτεροι τεχνολογικά (είχαν μάλιστα και A και Ι, δηλαδή AI), γιατί ηττήθηκαν;
Αφού είναι πλούσιοι (ενώ οι άλλοι είναι φτωχοί), γιατί δεν νίκησαν;
Αφού πρεσβεύουν την ελευθερία (ενώ οι άλλοι την ανελευθερία), γιατί ηττήθηκαν;
Αφού πρεσβεύουν την δημοκρατία (ενώ οι άλλοι τον δεσποτισμό), γιατί δεν νίκησαν;
Αφού πρεσβεύουν τη χειραφέτηση (ενώ οι άλλοι τη χειραγώγηση), γιατί ηττήθηκαν;
Αφού πρεσβεύουν την πρόοδο (ενώ οι άλλοι την καθυστέρηση), γιατί δεν νίκησαν;
Αφού είναι ανεπτυγμένοι (ενώ οι άλλοι είναι υπανάπτυκτοι), γιατί ηττήθηκαν;
Αφού είναι κοσμικοί (ενώ οι άλλοι είναι θρησκευόμενοι), γιατί δεν νίκησαν;
~
III
Στο Αφγανιστάν ολοκληρώνονται πολλοί περισσότεροι ιστορικοί κύκλοι από αυτούς που γίνονται αντιληπτοί με μια πρώτη ματιά. Οπωσδήποτε αυτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταβολή. Οι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Ωστόσο δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και μικρότερες μεταβολές. Στο Αφγανιστάν, επίσης, επανακαθορίζεται ή αναθεωρείται η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ (υπό την έννοια της επιρροής και του ελέγχου επί της βούλησης, της συμπεριφοράς και του αποτελέσματος). Εγκαταλείπονται ΕΧΘΡΟΙ για να έρθουν στην επιφάνεια νέοι. Απαρχαιώνονται ΔΟΓΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ μαζί με τα ιδεολογικά θεμέλια και τους λόγους (τις ορολογίες, τις λέξεις) που τα συνόδευαν. Διαψεύδονται ή διέρχονται κρίση υποτιθέμενα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ (αναφέρομαι σε κλάδους όπως οι πολιτικές επιστήμες, η κοινωνιολογία κ.λπ). Εκτίθενται ανεπανόρθωτα ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ και ΣΤΑΣΕΙΣ (υπό την έννοια του Mindset) καθώς και μεγάλες ΙΔΕΕΣ πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν εθνικοί ΕΞΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (Exceptionalism) οι οποίοι τελειώνουν. Καταρρέουν ΜΥΘΟΙ. Και αρκετά ακόμα.
Θα τα εξετάσουμε όλα, σιγά-σιγά, στον καιρό και στο χρόνο τους.
.~`~.
Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.
20 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021