25 | 6 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021
Μουσική Συνοδεία
Ακολουθούν σύντομες παρεμβάσεις που γράφονται είτε με αφορμή την επικαιρότητα είτε υπό την πίεση του χρόνου, και δημοσιεύονται μόνο στη σελίδα της Κοσμοϊδιογλωσσίας στο facebook.
Εδώ η πρώτη (Fb) Summa.
~
Ι
Όσο περισσότερο ακούς τους όρους αριστερά-δεξιά σε μια κουβέντα τόσο λιγότερο πρέπει να μιλάς και τόσο πιο μακριά πρέπει να φεύγεις. Και όσο περισσότερο γίνεται χρήση των όρων αριστερά-δεξιά για ένα θέμα τόσο πιο επιφανειακή είναι η γνώση και τόσο μικρότερη η κατανόηση του θέματος.
~
II
Πολιτικά συστήματα μεγαλεπήβολων οικονομικών και πολιτικών ενώσεων ηπειρωτικών διαστάσεων, και των συστατικών κρατών-μελών τους (ή ακόμη και κρατών που μέχρι πρότινος αξίωναν ή συνεχίζουν να αξιώνουν παγκόσμια ηγεμονία), εξαρτώνται από τις αστραζένεκες (AstraZeneca), τις μοδέρνες (Moderna) και τις πφιζερς (Pfizer) κ.λπ, από τα πέρα-δώθε τους.
Αδυναμία.
Η απόλυτη εξάρτηση από το εμβόλιο ―και τις εταιρείες παραγωγής του― για την διαχείριση της πανδημίας και για τη συνέχιση της κοινωνικής ζωής, φανερώνει την τρομακτική εξάρτηση πολιτικών συστημάτων και κρατών η οποία αποτελεί, σε τελική ανάλυση, απόδειξη της αδυναμίας τους.
~
III
Το γεγονός πως δεν έχει διαμορφωθεί επιστημονική συναίνεση, πως δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση η επιστημονική κοινότητα, για το κατά πόσο οι εμβολιασμοί εμποδίζουν αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού, καθώς και το γεγονός πως δεν υπάρχει βεβαιότητα για το είδος και τη χρονική διάρκεια της ανοσίας όσων ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί, φανερώνει πόσο βαθιά πολιτικό ζήτημα είναι η διαχείριση της πανδημίας.
~
IV
Αν η θρησκεία ήταν κάποτε το όπιο του λαού τότε στις μέρες μας η επίκληση της επιστήμης, δια πάσαν νόσον, αποτελεί το κύριο εργαλείο της εκάστοτε εξουσίας.
Στην εποχή μας το όπιο του λαού ή, ορθότερα, το κύριο ιδεολογικό ναρκωτικό της μάζας είναι η τεχνολογία.
~
V
Το 1913, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η Ευρώπη ―δίχως τη ρωσσική αυτοκρατορία― αποτελούσε περίπου το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το 1960, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά από την ανεξαρτησία της Τυνησίας και την κρίση του Σουέζ, τρία χρόνια μετά από τις Συνθήκες της Ρώμης, δύο χρόνια μετά από την κατάρρευση της τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας και δύο χρόνια πριν από την ανεξαρτησία της Αλγερίας, ο πληθυσμός της Ευρώπης των είκοσι επτά σημερινών κρατών-μελών της Ε.Έ, αναλογούσε περίπου στο 12% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σε μισό αιώνα από σήμερα, το 2070 (ceteris paribus, δηλαδή μη σταθμίζοντας πιθανές μελλοντικές εξελίξεις και με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία), με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι επτά θα αποτελεί λιγότερο από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
`~.
Φέτος, εν έτει 2021, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κάτι λιγότερο από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού.
~
VI
Όσες και όσοι αισθάνεστε μόνο ικανοποίηση, δίχως τον παραμικρό προβληματισμό, με τη λογοκρισία και τον πλήρη αποκλεισμό ενός εκλεγμένου ανώτατου άρχοντα μιας Πολιτείας (Πρωθυπουργός, Πρόεδρος κ.λπ), συγχωρέστε με που θα το γράψω ωμά, διακατέχεστε από ιδεολογική τύφλωση και συμπεριφέρεστε σαν πολιτικά νήπια. Η μέθοδος ή μορφή του αποκλεισμού ενός Πρωθυπουργού ή ενός Προέδρου (με τον οποίον καλώς διαφωνείτε οριζοντίως και καθέτως) μεταβάλλει το πλαίσιο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθεί ξανά, μελλοντικά, στην περίπτωση ενός διαφορετικού Πρωθυπουργού ή Πρόεδρου (με τον οποίον θα συμφωνείτε). Το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε είναι απλά ζήτημα περιεχομένου, όχι της πρακτικής ή της μεθόδου η οποία έχει δημιουργήσει προηγούμενο και έχει νομιμοποιηθεί σε ορισμένες συνειδήσεις.
Ο «μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία» (είτε η φράση αυτή γίνει αντιληπτή ως σύνθημα είτε ως πραγματικότητα) είναι οι αμέσως προηγούμενες πρακτικές και μέθοδοι να εφαρμόζονται από εξωπολιτικούς τεχνολογικούς χώρους και ψηφιακές πλατφόρμες που ούτε λογοδοτούν ούτε εκλέγονται.
~
VII
Η σχέση των οικονομικών με άλλες επιστήμες (αν θεωρήσουμε τα οικονομικά επιστήμη και όχι κοσμική θρησκεία ―secular religion― μετά εξισώσεων), εφαρμοσμένες, «θετικές», φυσικές κ.λπ, θυμίζει αρκετά τη σχέση των μεγάλων αγγλόφωνων κρατών (Η.Π.Α και Ηνωμένο Βασίλειο) με άλλα κράτη, σε περίοδο πολέμου.
Άλλοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα, πληρώνοντας το φόρο αίματος και κάνοντας όλη τη δουλειά, αλλά είναι οι Άγγλοι παλαιότερα και οι Αμερικανοί πιο πρόσφατα που απολαμβάνουν τη δόξα και διαμορφώνουν την παγκόσμια τάξη.
Κάπως έτσι και με τους οικονομολόγους. Είναι ο μηχανικός, ο φυσικός, ο βιολόγος που καινοτομεί, πειραματίζεται, εφευρίσκει, αλλά είναι «τα οικονομικά» που οικειοποιούνται π.χ τις τεχνολογικές καινοτομίες, εξελίξεις κ.λπ, τους καρπούς των πρώτων.
~
VIII
Ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί από τη συντριβή της αλαζονείας και της άγνοιας που χαρακτηρίζει το αγγλοσαξωνικό γενικά και το αμερικανικό ειδικότερα κοσμοείδωλο.
Δηλαδή, η εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει, θα σφραγιστεί από την κατάρρευση και αποσύνθεση της κοσμοεικόνας του αγγλοαμερικανικού κόσμου, η ιδεολογική ηγεμονία της οποίας (κοσμοεικόνας) εξασφάλιζε όχι απλώς το ότι οι άλλοι «συμμερίζονταν» την αυτοκατανόηση του συγκεκριμένου κόσμου ―μέσω εξουσιαστικής ισχύος και επιβολής που ήταν απαραίτητες για τη χειραγώγηση και τον ιδιοτελή έλεγχο και προσδιορισμό της βούλησης και της συμπεριφοράς των άλλων―, αλλά και την ικανότητα προσανατολισμού του κόσμου αυτού που ήταν αναγκαία για την αυτοσυντήρηση του ίδιου και για την κυριαρχία του επί των άλλων.
.~`~.
Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.
25 | 6 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021