16 Αυγούστου 2021

Τέταρτη (Fb) Summa.


16 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία



Εδώ η πρώτη (Fb) Summa, εδώ η δεύτερη (Fb) Summa και εδώ η τρίτη (Fb) Summa.

~

Ι
Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, εναντίον της Γερμανίας [1], κερδήθηκε με τη θυσία και το αίμα των Γάλλων και των Βρετανών στρατιωτών [1]. 

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος κερδήθηκε με τις τρομακτικές απώλειες και θυσίες των Ρώσσων-Σοβιετικών (στο ευρωπαϊκό θέατρο. Στο ασιατικό το μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσαν οι Κινέζοι). 

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αμερικανικές απώλειες ήταν ελάχιστες συγκριτικά με τους κύριους πρωταγωνιστές (Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί και Ρώσσοι στον πρώτο, Ρώσσοι-Σοβιετικοί, Γερμανοί, Ιάπωνες και Κινέζοι στον δεύτερο) ενώ η κρίσιμη αμερικανική συνεισφορά ήταν (και στις δύο περιπτώσεις) κυρίως οικονομική. 

Από τότε, πότε κέρδισαν πραγματικά έναν πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; 

Από το 1945 μέχρι σήμερα η λεγόμενη υπερδύναμη έχει μόλις ΜΙΑ καθαρή νίκη: στον Πόλεμο του Κόλπου (1991). 

Με εξαίρεση λοιπόν το 1991 [2], και ξεκινώντας από το τέλμα-αδιέξοδο στην Κορέα [3], μέχρι και τις τελευταίες παταγώδεις αποτυχίες (δηλαδή ήττες) σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ΕΠΙ 70 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, είναι δύσκολο να βρεθεί ΕΣΤΩ ΜΙΑ καθαρή αμερικανική πολεμική νίκη. 


Επισημάνσεις-Σημειώσεις
[1] Αναφέρομαι στη Γερμανία ως βασικό αντίπαλο. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μετά από τους Γερμανούς, οι Ρώσσοι είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες για όσο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στον πόλεμο, ενώ τους ακολούθησαν οι Γάλλοι ― ωστόσο, λόγω της εξόδου της Ρωσσίας από τον πόλεμο και του επίκεντρου του κειμένου που είναι οι Η.Π.Α, αναφέρομαι σε Γάλλους και Βρετανούς. Σε απώλειες τους Γερμανούς, Ρώσσους και Γάλλους ακολούθησαν οι ΑυστροΟύγγροι, οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Οθωμανοί και οι Σέρβοι.

[2] Όμως ακόμα και σε ό,τι αφορά τη μόνη καθαρή στρατιωτική και πολεμική αμερικανική νίκη, μπορεί να μιλήσει κανείς για στρατηγική γκάφα που ακολούθησε. Η αποτυχία να μεταφραστεί ο στρατιωτικός θρίαμβος των Η.Π.Α, επί του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991, σε ειρήνη με τη Βαγδάτη, οδήγησε σε ένα γαϊτανάκι προς το χάος: 1) καταστροφή της ισορροπίας δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, συνοδευόμενη από την 2) αχαρακτήριστη πολιτική επιλογή του ''dual containment'' των Ιράκ και Ιράν από την κυβέρνηση Κλίντον, που απαιτούσε μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε διάφορα κράτη του Κόλπου ―με κυριότερο από αυτά τη Σαουδική Αραβία― και σε περιοχές που θεωρούνταν «ιερά εδάφη» κ.λπ. Εξέλιξη που δεν ήταν άσχετη με τις 3) επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε 4) εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν και στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κ.ο.κ για να φτάσουμε στο σήμερα.

[3] Με την ολοκλήρωση του λεγόμενου Μακρού Πολέμου (The Long War), που διήρκησε 20 χρόνια, πλέον όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν σίγα-σιγά να θεωρούν τον Πόλεμο της Κορέας ως τον Μακρύτερο Ανολοκλήρωτο Πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

~

II
Στην επιφάνεια βρίσκεται η ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Στο βάθος βρίσκεται η κατάρρευση ενός ολόκληρου διανοητικού οικοδομήματος και η διάψευση κοσμικών δογμάτων των τελευταίων δύο αιώνων. 

Διαβάστε το Πρώτο Μέρος (I, II, III και Γέφυρα) για να καταλάβετε το ΤΙ (συμβαίνει) και κυρίως το ΓΙΑΤΙ (συμβαίνει):


Για τα υπόλοιπα, ή για την επιφάνεια, δηλαδή για τον λεγόμενο Μακρύ Πόλεμο ή τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπέστησαν πανωλεθρία καθώς, είκοσι χρόνια μετά από την έναρξή του, το κόστος του πολέμου εκτιμάται σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ κατά τη διάρκειά του χρησιμοποιήθηκε πάνω από το 60% του συνολικού διαθέσιμου προσωπικού του αμερικανικού στρατού (όσο περίπου και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ποσοστό το οποίο ξεπέρασε το 70% με τους ενεργούς στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί πλήρως σε Ιράκ και Αφγανιστάν το 2011, θα τα πούμε εν καιρό (βασικά τα γράφω εδώ και χρόνια αλλά, τέλος πάντων).


.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


16 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021