29 Αυγούστου 2021

Έκτη (Fb) Summa.


29 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Εδώ η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη (Fb) Summa.

~

Ι
Η επόμενη μορφή τρομοκρατίας δε γνωρίζω εάν θα έχει πολιτικά, ιδεολογικά, θρησκευτικά ή άλλα κίνητρα, γνωρίζω όμως ποιοι θα είναι οι κύριοι στόχοι της. 

Από τα Προλεγόμενα και ύστερα έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι τα μητροπολιτικά κέντρα και οι μεγαλουπόλεις, αυτές οι γιγαντιαίες εκτεχνικευμένες αστικές συσσωματώσεις, αποτελούν τους κόμβους του διεθνούς εμπορίου, τις έδρες του χρήματος και τα κέντρα της τεχνολογικής ανάπτυξης. 

Οι μεγαλουπόλεις δεν δημιουργήθηκαν για να ζουν άνθρωποι σε αυτές αλλά προκειμένου να διακινούνται εμπορεύματα, να συσσωρεύεται χρήμα και να παράγεται τεχνολογία.

Στις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου 2001, δηλαδή σε αυτό το κομβικό σημείο της σύγχρονης για εμάς ιστορίας που σηματοδότησε την απαρχή ενός ιστορικού κύκλου που ολοκληρώνεται, χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, και το Πεντάγωνο, δηλαδή τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α, στη Βιρτζίνια.

Στον Νέο Ιστορικό Κύκλο, που έχει ξεκινήσει με την έναρξη της πανδημίας και την ολοκλήρωση του αμερικανοκινούμενου παγκοσμίου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, οι δομές του διεθνούς εμπορίου ασφαλώς και θα παραμείνουν στόχος τρομοκρατικών ενεργειών, ωστόσο, ολοένα και περισσότερο, θα κάνουν την εμφάνισή τους στόχοι που θα σχετίζονται, πρώτον, με τα κέντρα τεχνολογικής ανάπτυξης και παραγωγής, δεύτερον, με τους κόμβους ρύθμισης και ελέγχου κυκλοφορίας, καθώς και με το ψηφιακό τους ανάλογο, δηλαδή, τρίτον, με τις υποδομές συνδεσιμότητας.

Αυτοί θα είναι, εκτιμώ, συμβολικά ή λειτουργικά, οι κύριοι στόχοι μιας τρομοκρατίας την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως υψηλή τρομοκρατία. Για τις ηθικές στοχεύσεις, αλλά και για μια άλλη μορφή τρομοκρατίας την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως χαμηλή τρομοκρατία, θα αναφερθώ αναλυτικότερα στο μέλλον.

~

II
Στα γεγονότα, τις ημερομηνίες και τις εξελίξεις, που καθόρισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την τελευταία εικοσαετία (2001-2021), πλέον μπορούν να προστεθούν η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η ιστορία του νεαρού στρατιώτη-πεζοναύτη Rylee McCollum, που σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη επίθεση και ο οποίος ήταν μωρό όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι  πρόσφατες συγκρούσεις διαδηλωτών στο Πόρτλαντ, ή ακόμα και μια πιθανή μελλοντική κατάρρευση ή μια βαθύτατη κρίση νομιμοποίησης της Προεδρίας Μπάιντεν.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε πριν από έξι μήνες (προνοητικό και προγνωστικό). Θα μπορούσε να είχε δημοσιευτεί σήμερα, δίχως καμία αλλαγή παρά μόνο τις προσθήκες που αναφέρω, και καταληκτικό γεγονός, που ολοκληρώνει αυτόν τον εικοσαετή ιστορικό κύκλο, όχι την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 αλλά την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν την 15η Αυγούστου 2021.

Το συγκεκριμένο κείμενο ίσως να πρέπει να λάβει μια μορφή που συνεχώς θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται, αν και πλέον είναι τόσα πολλά τα γεγονότα, οι ημερομηνίες και οι εξελίξεις, που οριστικοποιούν την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ιστορικού κύκλου, που μάλλον κάτι τέτοιο θα ήταν περιττό.


Επιλέγω ως χρονικά σημεία έναρξης και λήξης τα έτη 2001 και 2021 αντίστοιχα, όχι επειδή έχουν μεσολαβήσει ακριβώς είκοσι έτη ανάμεσα στις δύο αυτές χρονιές αλλά γιατί οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, σηματοδότησαν την αρχή ενός κύκλου ο οποίος ολοκληρώθηκε με την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Το 2001 φανερώθηκε η αδυναμία αποτροπής μιας εξωτερικής επίθεσης στα κύρια εμπορικά και στρατιωτικά σύμβολα της παγκόσμιας αμερικανικής ηγεμονίας ενώ το 2021 δεν απετράπη μια εσωτερική απειλή για το κύριο πολιτικό και πολιτειακό σύμβολο της αμερικανικής εθνικής ενότητας. Η εξωτερική αμφισβήτηση της αίγλης και του μύθου της εμπορικής και στρατιωτικής υλικής ισχύος το 2001 ολοκληρώθηκε με την εσωτερική αμφισβήτηση του κύριου συμβόλου της συνοχής και του ηθικού κύρους της ομοσπονδιακής εξουσίας το 2021.

Το κείμενο περιλαμβάνει κάποιες παραγράφους και στην αγγλική λόγω ανυπαρξίας χρόνου που απαιτείται για τη μετάφρασή τους. Μελλοντικά, τα κυριότερα γεγονότα αυτού του αμερικανοκεντρικού εικοσαετούς κύκλου (2001-2021), σκοπεύω να τα εντάξω σε ευρύτερους ιστορικούς κύκλους, με στόχο την ανάδυση πολιτικών και ιστορικών νοημάτων που θα συμβάλλουν τόσο στην ανάδειξη και την κατανόηση μεταβολών που έχουν συμβεί σε πλανητική κλίμακα όσο και στη μελέτη της πορείας κρατών (όπως οι Η.Π.Α) και ηπείρων (όπως η Ευρώπη), κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορικής περιόδου από τον 19ο μέχρι τον 21ο αιώνα.



.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


29 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021