21 Δεκεμβρίου 2021

Δωδέκατη (Fb) Summa.


21 | 12 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Οι (Fb) Summæ αποτελούνται από σύντομες παρεμβάσεις που γράφονται είτε με αφορμή την επικαιρότητα είτε υπό την πίεση του χρόνου, και δημοσιεύονται μόνο στη σελίδα της Κοσμοϊδιογλωσσίας στο facebook. Ο στόχος της επαναδημοσίευσής τους σε αυτή καθεαυτή την Κοσμοϊδιογλωσσία, δηλαδή εδώ, είναι η δυνατότητα ανάγνωσης για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα. Εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις (Fb) Summæ.

~

I

Η στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας βασίζεται σε τρία θεμέλια. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά, είναι επιπρόσθετα ή λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτά τα τρία θεμέλια που είναι η πίστη, η αυθεντία και η εμπιστοσύνη. 

Το πρώτο έχει να κάνει με τους ίδιους τους πολίτες, το δεύτερο με τους επιστήμονες και τους ειδικούς και το τελευταίο με τους κυβερνήτες. Με διαφορετικά λόγια, η στάση των πολιτών βασίζεται στην πίστη και την πειθώ.

~

Εάν κάποιος επικαλείται μια άποψη που προκύπτει από επιστημονική συναίνεση ή μια αιρετική θέση που εκφράζει ένας επιστήμονας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του ή μια απόφασή του, αποτελεί υποπερίπτωση της πειθούς (ειδικότερα της αυθεντίας, πρώτα και κύρια, και δευτερευόντως του λόγου, καθώς σε ποσοστό 97% οι πολίτες, για λόγους οικονομίας, δεν ασχολούνται σοβαρά με επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Αυτονόητο είναι πως όταν κλονίζεται η αξιοπιστία είτε του επιστήμονα είτε του κυβερνήτη αποδυναμώνεται η πειθώ). Ενώ η καλλιέργεια μη ρεαλιστικών προσδοκιών, λόγω των ανακοινώσεων περί εμβολίων, το φθινόπωρο του 2020 ―για την ανεδαφικότητα των οποίων προσδοκιών είχα προειδοποιήσει ασκώντας κριτική ήδη από τότε―, ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 περίπου όλα θα έχουν τελειώσει, αποτελούσε ζήτημα πίστης (Αυτονόητο είναι ότι η διάψευση των προσδοκιών συνέβαλλε στην απώλεια αξιοπιστίας). Τέλος, κάποιος μπορεί να επικαλεστεί την εμπειρία. Ωστόσο, η εμπειρία ήταν ανύπαρκτη τους πρώτους μήνες έναρξης της πανδημίας σε οποιαδήποτε κοινωνία, καθώς το 99% των ανθρώπων δεν είχαν γνωστό που να έχει μολυνθεί ή να νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι πιστεύουν και πείθονται. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν την πίστη και την πειθώ.

~

II

Επιτέλους, το είπε κάποιος! (από τους προβεβλημένους). Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προβάλλονται διεθνώς, έχουν οικονομική ισχύ, επαφή με την τεχνολογία, και δεν είναι ευθέως ή κεκαλυμμένα μισάνθρωποι.



Υ.γ: μην ασχολείστε με τα επιμέρους. Η ουσία είναι πως πήρε θέση ενάντια στο περί «υπερπληθυσμού» δόγμα, το οποίο έμμεσα ή άμεσα προωθείται από τα περισσότερα κέντρα ισχύος, τη μαζική κουλτούρα, και από τους αφελείς αδύναμους και τους ιδιοτελείς ισχυρούς που το προπαγανδίζουν.

~

III

Στην απογραφή του 2011, πριν από δέκα χρόνια, δεν άκουγες ανθρώπους να ρωτάνε ο ένας τον άλλον: «γιατί κάνει απογραφή το κράτος;», «ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της απογραφής;» ή «γιατί το κράτος κάνει απογραφή τώρα;».

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι αυτονόητες και οι απλούστερες δυνατές. Το 2011 δεν χρειαζόταν να απαντηθούν, το 2021 χρειάζεται.

Επαναλαμβάνω ό,τι είχα γράψει το καλοκαίρι (III)

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Τα υπόλοιπα είναι αέρας κοπανιστός, ιδεολογικές σαπουνόφουσκες και λόγια του αέρα.


.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


21 | 12 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021