6 Αυγούστου 2021

Τρίτη (Fb) Summa.


6 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Εδώ η πρώτη (Fb) Summa και εδώ η δεύτερη (Fb) Summa.

~

Ι
Φανταστείτε την εξής συνθήκη (δε χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία): τη νύχτα η ατμόσφαιρα και το αστικό μικροκλίμα (π.χ το λεγόμενο urban heat island) σε μια μητροπολιτική περιοχή ή σε μια μεγαλούπολη είναι τέτοια που προκαλεί στους ανθρώπους δυσφορία, λόγω καύσωνα. Την επόμενη ημέρα η ατμόσφαιρα λόγω πυρκαγιάς, καπνού και στάχτης, έχει γίνει αποπνικτική. Οι αρχές προτείνουν την μείωση των άσκοπων μετακινήσεων και την παραμονή σε κλειστούς χώρους, το κλείσιμο παραθύρων, τον περιορισμό του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων κ.λπ, προκειμένου να περιοριστεί η άμεση επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον και να υπάρξει προστασία από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια. 

Τη συγκεκριμένη συνθήκη ακολουθεί η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή η απώλεια της δυνατότητας τεχνητού δροσισμού μέσω συστημάτων κλιματισμού των εσωτερικών χώρων μονοκατοικιών και πολυκατοικιών (ο οποίος τεχνητός δροσισμός, βέβαια, ενισχύει την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τη θεσμική δυσφορία στο εξωτερικό αστικό μικρο-κλίμα/περιβάλλον, αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη), προκαλώντας περαιτέρω θερμική δυσφορία και αποπνικτική ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό των σφραγισμένων κτιρίων.

Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια κατάσταση;

~

II
Από εδώ πάντως, πριν από χρόνια, είχατε διαβάσει το εξής: «η ιστοριογραφική, ιδεολογική και φαντασιακή καθήλωση στις πρώτες δεκαετίες και τα μέσα του 20ου αιώνα, υποβαθμίζει ή εξαφανίζει από τις συνειδήσεις την πιθανότητα τα καθεστώτα αυτά να φαίνονται σαν παιδική χαρά και βόλτα στο πάρκο συγκριτικά με αυτό που, δυνητικά, μπορεί να προκύψει μεσοπρόθεσμα στις μέρες μας».
~
Ο Ολοκληρωτισμός που υποβόσκει και που δυνητικά μπορεί να εκδηλωθεί στον 21ο αιώνα, ή κατά τη διάρκεια του νέου ιστορικού κύκλου στον οποίο έχουμε εισέλθει, θα κάνει τα καθεστώτα του 20ου αιώνα να μοιάζουν με ερασιτεχνικούς πειραματισμούς (και τον χαρακτηρισμό τους ως «Ολοκληρωτικά» να φαντάζει αδόκιμος, υπερβολικός ή κενός περιεχομένου και στερούμενος νοήματος).

~

III
Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.  Τα υπόλοιπα είναι αέρας κοπανιστός, ιδεολογικές σαπουνόφουσκες και λόγια του αέρα.

~

III
Η μωροφιλόδοξη ιδέα ή το προοδευτικό ιδεολόγημα: «Ο άνθρωπος ως κυρίαρχος και κάτοχος της φύσης».

Η ρεαλιστική πιθανότητα: Ο άνθρωπος (να κινδυνεύσει) να συνθλιβεί ανάμεσα στις δυνάμεις της τεχνολογίας και της φύσης.


.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


6 | 8 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021