17 Σεπτεμβρίου 2024

Με αφορμή τη «διαφαινόμενη» δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου και εκ νέου υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία.


17 | 9 | 5 μ.Κ ~ Year V AQ | 2024

Μουσική Συνοδεία


Στο πρόσφατο τελευταίο κείμενο που δημοσίευσα στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, δύο μέρες πριν από τη «διαφαινόμενη» (όπως χαρακτηρίστηκε από το FBI) δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, με τίτλο Επακόλουθα και συμπτώματα της σταδιακής αποσύνθεσης της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης, έθεσα το ερώτημα αν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Αμερική; Το ερώτημα δεν ήταν ούτε ρητορικό ούτε υπερβολικό, όπως φανερώνει η ίδια η πραγματικότητα.

Οι δύο πλέον απόπειρες δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου και εκ νέου υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα σε λίγους μήνες, στις 13 Ιουλίου η πρώτη και στις 15 Σεπτεμβρίου 2024 η τελευταία, και η εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, φανερώνουν ότι αμφισβητούνται ή βάλλονται ευθέως οι θεσμοί του Αμερικανικού κράτους, το φιλελεύθερο καθεστώς και η δημοκρατία στην Αμερική.

Οι πολιτικές δολοφονίες, ανάλογα με το είδος και τον χαρακτήρα τους, μπορούν δυνητικά να υπονομεύσουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, να αυξήσουν τις πιθανότητες μεμονωμένων ή συλλογικών πράξεων βίας και τα επίπεδα εσωτερικής πολιτικής αστάθειας, και να ενισχύσουν τις προοπτικές κατακερματισμού ενός κράτους. Επιπλέον, μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες κοινωνικοπολιτικές ταραχές, να μειώσουν τη νομιμοποίηση της τρέχουσας κυβέρνησης και να επηρεάσουν τη νομιμότητα και την εξουσία του κράτους συνολικά. Αποτελούν τις πλέον προβεβλημένες πράξεις πολιτικής βίας, μπορούν να προκαλέσουν θεσμικές αλλαγές, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία των θεσμών, και να αυξήσουν τις πιθανότητες πραξικοπήματος, επανάστασης ή ακόμα και ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου.

Όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι πάρα πολύ σοβαρά. 

Εξίσου σοβαρό γεγονός, μεγάλης πολιτικής και θεσμικής σημασίας, αν δεν ταυτίσουμε τη βία με τη φυσικότητα, καθώς στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε απειλή ζωής μέσω χρήσης βίας αλλά περιορισμός της ελευθερίας του λόγου μέσω λογοκρισίας, υπήρξε παλαιότερα η φίμωση εκλεγμένου και εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, από ιδιωτικές εταιρείες και ψηφιακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της αναστολής επ' αόριστον των λογαριασμών του σε Facebook και Instagram, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Αν τότε ο λόγος του Τραμπ ήταν μισαλλόδοξος και υποκινούσε σε πράξεις βίας, τώρα είναι ο Τραμπ που κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι ο δικός τους λόγος υποκινεί σε πράξεις βίας εις βάρος του. Η σχέση μεταξύ ηθικού λόγου και φυσικής βίας προσομοιάζει στη σχέση μεταξύ ηθικού και φυσικού αυτουργού. 

Ο χαρακτήρας και τα κίνητρα του δράστη ναι μεν έχουν βαρύτητα αλλά υποβαθμίζονται και φανερώνονται ως δευτερεύουσας σημασίας εάν εντάξουμε τη συγκεκριμένη πράξη πολιτικής βίας, στην προκειμένη περίπτωση την απόπειρα δολοφονίας, σε μια αλληλουχία γεγονότων όπως τα προηγούμενα. 

Για να παραφράσω όσα γράφω και όσα διαβάζετε στο Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης: το γεγονός ότι το ερώτημα Γιατί γίνεται μια απόπειρα δολοφονίας; για τους περισσότερους ανθρώπους ταυτίζεται με την ερώτηση Ποιος έχει την ευθύνη για την απόπειρα; δεν σημαίνει ότι η θεωρία του ενός (προσώπου) και οι αντιλήψεις που εξυπηρετούν σκοπούς από την περιοχή του δικαίου, της δημοσιογραφίας ή της εκ των υστέρων ιστοριογραφίας, εφαρμοζόμενες στα ιστορικά γεγονότα, δίνουν απάντηση για τα αίτια (μιας πράξης, ενός συμβάντος, μιας κατάστασης, ενός γεγονότος κ.λπ). Θα μπορούσαμε να πούμε, μάλιστα, πως η επικέντρωση στα πρόσωπα περισσότερο αποπροσανατολίζει και παρεμποδίζει την προσπάθεια κατανόησης παρά διαυγάζει: εξυπηρετεί απλουστευτικά, δημοσιογραφικά εκ των υστέρων ιστοριογραφικά σχήματα διαμόρφωσης «κοινής γνώμης» (Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης, Σελ. 51-52). Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα είναι ότι συμβαίνουν αλληλουχίες γεγονότων που σκιαγραφούν μια υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση. Είναι σαν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη όλοι οι αιτιακοί παράγοντες που σκιαγραφούν μια εκρηκτική νέα κατάσταση, η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα, σε μια έκρηξη, με οποιαδήποτε αναπάντεχη αφορμή. Ο παράγοντας που είναι τελευταίος χρονικά δεν είναι απαραίτητα και ο ουσιαστικός. Η όλη κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στο ξέσπασμα π.χ. ενός εμφυλίου ή διακρατικού πολέμου, όχι η μεμονωμένη πράξη ενός ατόμου ή ένα μεμονωμένο γεγονός. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά αναλυτικά η «θεωρία του ενός» (προσώπου, ηγέτη, επιτελείου, κράτους κ.λπ) που έχει την ευθύνη (Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης, Σελ. 245-246) ως ερμηνεία της ιστορίας όχι ως απόφαση του δικαστηρίου

Ούτε η ευθύνη ούτε τα αίτια για τον Μεγάλο Πόλεμο (Α΄ ΠΠ) βρίσκονται στο πρόσωπο του Gavrilo Princip, ο οποίος δολοφόνησε τον Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο της Αυστρίας και τη γυναίκα του, Σοφία, στο Σεράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914.

Ολοκληρώνοντας, θα επαναλάβω όσα επισήμανα σε συναφές κείμενο που δημοσίευσα τον Αύγουστο με τίτλο Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Ζούμε γεγονότα που παραπέμπουν σε προ και μετά Τραμπ εποχή για τη Δημοκρατία στην Αμερική. Υπό μια συγκεκριμένη οπτική, οι επερχόμενες εκλογές δεν αποτελούν μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αλλά ένα δημοψήφισμα με επίδικο τη συνέχιση της ύπαρξης της παλαιότερης φιλελεύθερης δημοκρατίας στον πλανήτη και τη διασφάλιση της δημόσιας φιλελεύθεροδημοκρατικής κοινωνικής, πολιτικής και συνταγματικής τάξης, και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών 5ης Νοεμβρίου 2024 είναι οι ίδιες οι αρχές του πολιτεύματος, οι θεσμοί της πολιτείας, οι νόμοι του κράτους, τα ήθη και ο χαρακτήρας της αμερικανικής κοινωνίας, εν τέλει η ίδια η φύση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον 21ο αιώνα.


Δημήτρης Β. Πεπόνης


.~`~.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος με τίτλο:


Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Από την Ουκρανία και την Πανδημία στη Νέα Πλανητική Τάξη

Δημήτρης Β. Πεπόνης




Μπορείτε να προμηθευτείτε και να παραγγείλετε Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης (Τόπος) σε όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά. Ενδεικτικοί σύνδεσμοι με το βιβλίο: Πολιτεία, ΙανόςΠρωτοπορίαPublic κ.λπ.




~

Επικοινωνία: cosmoidioglossia@gmail.com

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


17 | 9 | 5 μ.Κ ~ Year V AQ | 2024