12 Σεπτεμβρίου 2024

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 και το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης.


12 | 9 | 5 μ.Κ ~ Year V AQ | 2024

Μουσική Συνοδεία


Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποκάλυψε την ανικανότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αποτρέποντας επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος. Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποκάλυψε την αδυναμία τους να προστατεύσουν τους συμμάχους τους αποτρέποντας το ξέσπασμα πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η αποτυχία αποτροπής των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ το 2001 οδήγησε στη συλλογική δράση του ΝΑΤΟ εκτός του βορειοατλαντικού χώρου, στο πλαίσιο του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας με υπερκρατικό εχθρό το φονταμενταλιστικό «ισλάμ», που ολοκληρώθηκε με ήττα και άτακτη αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια, το 2021. Η αποτυχία αποτροπής της εισβολής της Ρωσσίας στην Ουκρανία ύστερα από λίγους μήνες, το 2022, οδηγεί σε περαιτέρω επέκταση και μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, με διακρατικό εχθρό αυτήν τη φορά τη Ρωσσία, και θα δούμε πού θα καταλήξει. 

Τα δύο γεγονότα συνδέονται όχι απλώς επειδή και στις δύο περιπτώσεις απέτυχε η προστασία εδαφών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αμερικανικών το 2001 και ευρωπαϊκών το 2022, αλλά επιπλέον επειδή το ΝΑΤΟ πληγώθηκε δύο φορές μόλις σε λίγους μήνες, σε Κεντρική Ασία και Ανατολική Ευρώπη.  (Σελ. 77)

[...]

Ο G.F. Kennan είχε δίκιο όταν δήλωνε το 1997 ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ θα είναι το πιο μοιραίο λάθος της αμερικανικής πολιτικής σε ολόκληρη τη μεταψυχροπολεμική εποχή» Τέσσερα χρόνια αργότερα θα λάμβαναν χώρα ορισμένες από τις καθοριστικότερες τομές σε επίπεδο διακρατικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων – τουλάχιστον από το τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου, αν όχι νωρίτερα. Στις 16 Ιουλίου 2001 είχαμε την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας Ρωσσικής Ομοσπονδίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Έπειτα από έναν μήνα, στις 15 Ιουνίου 2001, γεννήθηκε πολιτικά ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ή το Σύμφωνο της Σαγκάης. Ακολούθησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ύστερα από τρεις μήνες, στις 11 Δεκεμβρίου, η Κίνα έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 

Μιλάμε για γεγονότα και εξελίξεις που παραπέμπουν σε προ- και μετα-2001 εποχή, μόνο που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλήφθηκαν απλώς την αμερικανοκεντρική πλευρά και σημασία αυτής της ιστορικής τομής. Αν βάλουμε στην άκρη τις οριοθετήσεις μεταξύ μεταπολεμικής και μεταψυχροπολεμικής εποχής, τις ιδεολογικές ψυχροπολεμικές αφηγήσεις και τις συστημικές προσεγγίσεις περί διπολισμού και μονοπολισμού και αντιληφθούμε ως ενιαία την περίοδο από το 1945 μέχρι σήμερα –όπως ορθώς πράττουν, άλλωστε, οι Αμερικανοί όταν μιλάνε για μεταπολεμική τάξη υπό αμερικανική ηγεσία–, τότε οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2001 σηματοδοτούν μια τομή σε έναν ιστορικό κύκλο που ξεκίνησε το 1945, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έπειτα από εβδομήντα επτά χρόνια, και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του με απαρχή τα γεγονότα του 2022.  (Σελ. 85)

[...]

Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας μεταξύ Κίνας και Ρωσσίας είχε εικοσαετή διάρκεια και ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2022. Στις 28 Ιουνίου 2021 Μόσχα και Πεκίνο θα την ανανεώσουν επεκτείνοντάς τη για ακόμη πέντε χρόνια. Από μόνη της αυτή η πενταετία ορίζει ένα σημείο καμπής και την απαρχή ενός χρονοδιαγράμματος μελλοντικών διακανονισμών και εξελίξεων: το 2026 ο κόσμος μας θα είναι διαφορετικός...
   
Δύο μήνες μετά τη χρονική επέκταση της συνθήκης ακολουθεί η άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου 2021. Τα δύο αυτά γεγονότα, η ανανέωση της ρωσσοκινεζικής συνεργασίας και η άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του εικοσαετούς ιστορικού κύκλου που ξεκίνησε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβριου, την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας Πεκίνου - Μόσχας και την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Όπως τότε, το 2001, έτσι και τώρα μιλάμε για γεγονότα και εξελίξεις που παραπέμπουν σε προ- και μετά-2021 εποχή.  (Σελ. 88)

[...]

Ο Ανατολικός ή Κριμαϊκός Πόλεμος, ο Μεγάλος Πόλεμος και ο Β΄ ΠΠ είναι συναφείς μεταξύ τους. Η συνεχής επανάληψη της υπό διακύβευση γεωγραφίας και στους τρεις κινείται εναλλάξ στο εσωτερικό και περιφερειακά της περιοχής Βαλτική - Εύξεινος - Μεσόγειος - Περσικός, ενώ στην ευρωπαϊκή τους διάσταση οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι κινούνται προς τους άξονες Βαλτική - Εύξεινος και Μεσόγειος - Μεσοποταμία, με κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή.

Η επαναληψιμότητα φανερώνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από απλές «περιφέρειες» της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα η επανάληψη καταδεικνύει όχι απλώς την οργανική σύνδεση της Ρωσσίας και της Τουρκίας με την Ευρώπη αλλά και τη ζωτική –αν όχι υπαρξιακή– εξάρτηση του ευρωπαϊκού κέντρου από τη Μεσόγειο, που αποτελεί και το ιστορικό νόημα των Σταυροφοριών (συμπεριλαμβανομένης τόσο της τέταρτης, που κατέληξε στην άλωση της Κωνσταντινούπολης, στον έλεγχο του Αιγαίου και των Στενών και άρα της πρόσβασης στον Εύξεινο, όσο και των βόρειων σταυροφοριών στη Βαλτική).  

Κατά τη μεταδιπολική περίοδο, και ειδικότερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ύστερα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, είχαμε την επιστροφή του άξονα Μεσόγειος - Μεσοποταμία: Ιράκ, Συρία, Λιβύη. Από το 2008 και μετά, και με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2014 και ύστερα, επέστρεψε ο Εύξεινος: πόλεμος Ρωσσίας - Γεωργίας, Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, εισβολή Ρωσσίας στην Ουκρανία. Με την ενεργητική στάση και την κεντρικότητα της Πολωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και με τη διακήρυξη της Φινλανδίας και δευτερευόντως της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έχουμε τη δημόσια κοινοποίηση της δυνατότητας να αποτελέσει η Βαλτική «ΝΑΤΟϊκή λίμνη» και τη δυνητική ολοκλήρωση του άξονα Βαλτική - Εύξεινος.

Όλα τα προηγούμενα... ανεξάρτητα από λόγια και δηλώσεις, καταδεικνύουν ότι όλα τα κομμάτια του παζλ που μπορούν να οδηγήσουν σε μια απευκταία εξέλιξη έχουν τοποθετηθεί στη γεωστρατηγική σκακιέρα. Όλες οι περιοχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στα τρίγωνα Βαλτική - Εύξεινος - Μεσόγειος και Μεσόγειος - Εύξεινος - Περσικός έχουν ενεργοποιηθεί (Σελ. 244-245)


Δημήτρης Β. Πεπόνης


Αποσπάσματα από το βιβλίο: Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης. Από την Ουκρανία και την πανδημία στη νέα πλανητική τάξη, η συγγραφή του οποίου (και άρα τα αποσπάσματα που μόλις διαβάσατε), παρεμπιπτόντως, ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2022, ανεξάρτητα αν το βιβλίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2023.

Μια σύντομη αναφορά με αφορμή μια δήλωση που έγινε στο πρόσφατο debate μεταξύ Χάρις και Τραμπ. Τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή τον αμέσως επόμενο μήνα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσσίας, στο ερώτημα Τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει οι Η.Π.Α διαφορετικά προκειμένου να αποφευχθούν όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία; απάντησα: Να είχαν νικήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Πέρυσι, τον Απρίλιο του 2023, δήλωσα ότι η εισβολή στην Ουκρανία συνέβη τη στιγμή που συνέβη επειδή οι Ρώσσοι είδαν τρομακτική αδυναμία στο Αφγανιστάν (31:12), από την άτακτη αποχώρηση των Αμερικανών και την ασυνεννοησία μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ. Στο πρόσφατο debate μεταξύ Χάρις και Τραμπ, δηλαδή δυόμισι και ενάμισι και πλέον χρόνια μετά από τις προηγούμενες τοποθετήσεις, ο Τραμπ δήλωσε: these people did the worst withdrawal and in my opinion the most embarrassing moment in the history of our country. And by the way, that's why Russia attacked Ukraine. Because they saw how incompetent she and her boss are (Θέση την οποία έχει επαναλάβει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες).

Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2024, σημείωσα ότι η άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου 2021, η αμερικανική αποτυχία αποτροπής της εισβολής της Ρωσσίας και η έναρξη του διακρατικού πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και η ισραηλινή αποτυχία αποτροπής της επίθεσης των παλαιστινιακών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Χαμας στις 7 Οκτωβρίου 2023 και το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, δεν είναι άσχετα μεταξύ τους γεγονότα αλλά συνδέονται, αποτελώντας αλυσιδωτές εξελίξεις. 


.~`~.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος με τίτλο:


Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Από την Ουκρανία και την Πανδημία στη Νέα Πλανητική Τάξη

Δημήτρης Β. Πεπόνης




Μπορείτε να προμηθευτείτε και να παραγγείλετε Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης (Τόπος) σε όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά. Ενδεικτικοί σύνδεσμοι με το βιβλίο: Πολιτεία, ΙανόςΠρωτοπορίαPublic κ.λπ.




~

Επικοινωνία: cosmoidioglossia@gmail.com

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


12 | 9 | 5 μ.Κ ~ Year V AQ | 2024