27 Μαΐου 2021

Προσοχή στην πτώση.


27 | 5 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Η χώρα βρίσκεται σε φάση ασύλληπτης παρακμής. Ασύλληπτης όχι μόνο ως προς το μέγεθος και την έντασή της αλλά και ασύλληπτης και ακατανόητης για τη συνείδηση που διαμορφώνεται από το κλίμα που κυριαρχεί στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Η παρακμιακή αυτή φάση, συρρίκνωσης και ζαρώματος της χώρας σε πολλαπλά επίπεδα, ασφαλώς δεν είναι τωρινή. Αυτό που είναι νέο, εντυπωσιακό και εξαιρετικά επικίνδυνο, είναι ότι για πρώτη φορά η αντίθεση ανάμεσα στα αντικειμενικά μεγέθη από τη μια μεριά και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από την άλλη, είναι τόσο συγκλονιστικά χαοτική. Η ψαλίδα μεταξύ των δύο έχει διευρυνθεί σε τρομακτικό βαθμό. 

Ζούμε στην κυριολεξία σε μία εντελώς κατασκευασμένη εικονική πραγματικότητα, σε μια τεχνητά υπερδιογκωμένη φούσκα, σε μια γιγαντωμένη γυάλα. Σε έναν ιδεολογικό κλίβανο. Σε μια ατμόσφαιρα εκτός τόπου και χρόνου. Στην κοσμάρα μας, όπως λέει κάποιος στις καθημερινές του κουβέντες.

Μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός ρήτορα: όσο χειρότερη και πιο απελπιστική είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης τόσο πιο πανηγυρικός γίνεται ο λόγός του στην πόλη: παράνοια.

Μπορώ να σκεφτώ κι άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν τόσο γιγαντιαία η φούσκα και τόσο τεχνητή η εικονικά κατασκευασμένη πραγματικότητα (την περίοδο Σημίτη), όμως τότε δεν ήταν τόσο χαοτικό το χάσμα μεταξύ υπαρκτής πραγματικότητας και αντικειμενικών μεγεθών στο παρόν, και υποκειμενικών επιδιώξεων και καλλιεργούμενων προσδοκιών για το μέλλον.

Σήμερα, η απόσταση μεταξύ των δύο έχει διευρυνθεί σε ασύλληπτο βαθμό. Επίσης έχουν μεταβληθεί τα αποτελέσματα που αφήνει το πέρασμα του χρόνου (Για τις επιπτώσεις της διάψευσης προσδοκιών έχω αναφερθεί παλαιότερα. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια κοινής αποδοχής και η κρίση νομιμοποίησης). Και ακριβώς λόγω αυτού του υπερβολικά διευρυμένου χάσματος, πλέον, φοβάμαι πως η απογοήτευση θα είναι εξαιρετικά έντονη και επώδυνη, και η πτώση της κοινωνίας από τα εικονικά της ουράνια παταγώδης. Εάν μάλιστα όλα τα προηγούμενα συνδυαστούν με ένα αίσθημα συλλογικής ήττας ή απαξίωσης, τότε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε συλλογικές εκρήξεις οργής.


.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


27 | 5 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021