29 Μαΐου 2024

Η Κωνσταντινούπολη και το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης.


29 | 5 | 5 μ.Κ ~ Year V AQ | 2024

Μουσική Συνοδεία


Για περίπου οκτώ με δέκα αιώνες η Κωνσταντινούπολη ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης: δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό προηγούμενο, κάποια άλλη πόλη στην ιστορία της Ευρώπης με ανάλογη διάρκεια. (Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης, Σελ. 278-279) [...] Το Παρίσι ιστορικά παίρνει τα πρωτεία της πολυπληθέστερης πόλης στην Ευρώπη από την Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη επιστρέφει σταδιακά στην πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης. (Σελ. 307)  

Εδώ και περίπου μία δεκαετία η Κωνσταντινούπολη έχει επιστρέψει στη φυσική της ιστορική θέση, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, με επίσημα καταγεγραμμένο πληθυσμό που ξεπερνά τα 15 εκατ., με τη Μόσχα να ακολουθεί. (Η γέννηση της Ελλάδας ως κράτους έγινε την εποχή που το Λονδίνο και το Παρίσι ήταν οι δύο πολυπληθέστερες πόλεις της Ευρώπης. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή που στη θέση τους βρίσκονται η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα). (Σελ. 279) 

[...]

Το ζήτημα της Κωνσταντινούπολης δεν έχει επιλυθεί με το κράτος της Άγκυρας –κατά κόσμον «Τουρκίας»–, όπως και το ζήτημα των Ιεροσολύμων δεν έχει επιλυθεί με το κράτος του Τελ Αβίβ –κατά κόσμον «Ισραήλ»– παρά τη σχετικά πρόσφατη αναθέρμανση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ. (Σελ. 277) Ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ μπορούν να έχουν ως πρωτεύουσες την Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ αντίστοιχα. Μονάχα εφόσον τα κράτη αυτά μετασχηματιστούν θα μπορέσουν να έχουν ως πρωτεύουσες αυτές τις δύο ιστορικές πόλεις. Όσα διαδραματίζονται αποτελούν φανερώσεις, εσωτερικές και εξωτερικές εντάσεις και αντιδράσεις, στην πορεία αυτού του μετασχηματισμού. (Σελ. 278) 

[...]

Tα πρωτεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πόλης μετά την Άλωση του 1204 μ.Χ. τα χάνει η Κωνσταντινούπολη και τα παίρνει το Παρίσι για περίπου διακόσια χρόνια. Τον 15ο αιώνα η Κωνσταντινούπολη επιστρέφει στη φυσική της θέση, ως πρωτεύουσα πόλη της Ευρώπης, όμως πλέον ως Οθωμανική... Περί το 1700 μ.Χ. το Λονδίνο και το Παρίσι πλησιάζουν... η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει από τα Στενά του Βοσπόρου προς τα Στενά της Μάγχης. Τον 18ο αιώνα το Λονδίνο ξεπερνά τους πάντες και γίνεται η κοσμόπολη μιας νέας εποχής, της Εποχής της Μεγάλης Παρέκκλισης. Η Μόσχα επιστρέφει για κάποιες δεκαετίες στα τέλη του 20ού αιώνα, η Κωνσταντινούπολη την ξεπερνά στις αρχές του 21ου και ανακτά ξανά τη θέση της ως πρωτεύουσα πόλη και σημείο σύγκλισης τριών ηπείρων, αρνούμενη πεισματικά τον ιστορικό της θάνατο, καθώς η φυσική της πολιτική θέση είναι να αποτελεί υποκείμενο παγκόσμιας ιστορίας.  (Σελ. 279)

Μια τέτοια πόλη δεν μπορεί να αποτελεί παθητικό αντικείμενο και εξάρτημα στην ιστορία των δυτικών άλλων [...] Κάθε ιστορική παρέκκλιση κάποια στιγμή φτάνει στο φυσικό της πολιτικό τέλος.


 Δημήτρης Β. Πεπόνης




.~`~.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος με τίτλο:


Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Από την Ουκρανία και την Πανδημία στη Νέα Πλανητική Τάξη

Δημήτρης Β. Πεπόνης




Μπορείτε να προμηθευτείτε και να παραγγείλετε Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης (Τόπος) σε όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά. Ενδεικτικοί σύνδεσμοι με το βιβλίο: Πολιτεία, ΙανόςΠρωτοπορίαPublic κ.λπ.




~

Επικοινωνία: cosmoidioglossia@gmail.com

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


29 | 5 | 5 μ.Κ ~ Year V AQ | 2024