26 Νοεμβρίου 2021

Ενδέκατη (Fb) Summa.


26 | 11 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Οι (Fb) Summæ αποτελούνται από σύντομες παρεμβάσεις που γράφονται είτε με αφορμή την επικαιρότητα είτε υπό την πίεση του χρόνου, και δημοσιεύονται μόνο στη σελίδα της Κοσμοϊδιογλωσσίας στο facebook. Ο στόχος της επαναδημοσίευσής τους σε αυτή καθεαυτή την Κοσμοϊδιογλωσσία, δηλαδή εδώ, είναι η δυνατότητα ανάγνωσης για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα. Εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις (Fb) Summæ.

~

I

Η προσπάθεια διαχείρισης του μέλλοντος μέσω της καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών, οι συνεχείς διαψεύσεις αυτών των προσδοκιών κατ' εξακολούθηση, το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων και η αδυναμία πειθούς, οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας, την οποία ακολουθεί κρίση εμπιστοσύνης. Η κρίση εμπιστοσύνης οδηγεί σε αμφισβήτηση της υπεροχής της εξουσίας και του κύρους του κράτους.

~

II
Αντιδημοφιλής άποψη: 

Εάν οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Βουδιστές, είχαν την φαεινή ιδέα να συνδέσουν την πίστη και τα δόγματά τους με την τεχνολογία (όπως κάνουν κάποια πανέξυπνα φυντάνια της σήμερον), όχι μόνο δεν θα υπήρχαν σήμερα αλλά, πιθανότατα, ούτε καν τα ίχνη της ιστορικής τους ύπαρξης δεν θα είχαν επιβιώσει. 

Εάν οι «προνεωτερικοί» ήταν τόσο έξυπνα φυντάνια όσο οι «νεωτερικοί», δεν θα είχαν αντέξει στο χρόνο, θα είχαν γίνει αδιάφοροι ή θα είχαν εξαφανιστεί, τόσο οι ίδιοι όσο και τα δόγματά τους, προτού υπάρξει Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Παναγία των Παρισίων, Καθεδρικός του Κάντερμπερι, Αγιά Σοφίά και Πανάγιος Τάφος. Ούτε Κάαμπα, Θόλος του Βράχου και μεγάλο τέμενος του Ισφαχάν θα είχαν κατασκευαστεί, γιατί οι δημιουργοί τους δεν θα είχαν αντέξει στο χρόνο. Ούτε θα επιβίωναν ιστορικά, προκειμένου να οικοδομήσουν Άνγκορ Βατ, Μπορομπουντούρ και τους επτά μεγάλους ναούς της Νάρα.

Οι αυτοκατανοούμενοι ως «νεωτερικοί» ούτε τόσο έξυπνοι όσο νομίζουν είναι, συγκριτικά με τους «προνεωτερικούς», ούτε υποψιάζονται πόσο γρήγορα ο χρόνος θα εξαφανίσει τα ίχνη της ιστορικής τους ύπαρξης.

Μια τόσο βαθιά εξάρτηση, τόσο πολλών όψεων της πνευματικής και υλικής ύπαρξης, μιας ιστορικής οντότητας από την τεχνολογία, από τα απλούστερα μέχρι τα ζωτικότερα πράγματα, όχι μόνο εξασφαλίζει την ανυπαρξία της αντοχής και της ανθεκτικότητάς της, δηλαδή την αδυναμία και την ευθραυστότητά της, απέναντι στο χρόνο, αλλά σφραγίζει και το πεπρωμένο της.

.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


26 | 11 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021