16 Σεπτεμβρίου 2021

Ένατη (Fb) Summa.


16 | 9 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις (Fb) Summæ. και εδώ περισσότερα κείμενα για τις Η.Π.Α.

~

I
Ορισμένα από τα κυριότερα ζητήματα (σε επίπεδο μονάδων και όχι συστημικά) που θα καθορίσουν την πορεία και την τύχη των Η.Π.Α (εμμέσως και του ΝΑΤΟ) είναι τα εξής:

- Εάν ο ευρωπαϊκός χώρος θα ακολουθήσει τον βορειοαμερικανικό σε μια σκληρά ανταγωνιστική και πιθανώς συγκρουσιακή σχέση με την Κίνα.

- Εάν ο βορειοαμερικανικός χώρος έχει οποιαδήποτε τύχη απέναντι στην Κίνα δίχως τον ευρωπαϊκό χώρο στο πλευρό του.

- Εάν ο ευρωπαϊκός χώρος έχει τη δυνατότητα και τη βούληση, με ρεαλιστικούς και όχι ιδεαλιστικούς και ρητορικούς όρους, να αποτελέσει στρατηγικά αυτόνομο πόλο από τον βορειοαμερικανικό. Δηλαδή, εάν ο ευρωπαϊκός χώρος έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα για ανάληψη κινδύνου θανάτου.

- Εάν ο βορειοαμερικανικός χώρος έχει τη δυνατότητα και τη βούληση, ρεαλιστικά και όχι ιδεαλιστικά και ρητορικά, να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ θα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο από δύναμη του Ατλαντικού σε δύναμη του Ειρηνικού. 

- Εάν κράτη του Ειρηνικού και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (όπως η Ιαπωνία και το Βιεντάμ) είναι διατεθειμένα να αναλάβουν υπερμέτρα βάρη και να εσωτερικεύσουν τρομακτικά κόστη ως κράτη πρώτης γραμμής απέναντι στην Κίνα (all time classic practice των αγγλοσαξονικών κρατών).

- Εάν ο βορειοαμερικανικός χώρος έχει οποιαδήποτε τύχη απέναντι στην Κίνα, δίχως κράτη όπως τα προηγούμενα (π.χ Ιαπωνία και Βιεντάμ) να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τέτοια βάρη και να εσωτερικεύσουν τέτοιου είδους κόστη. Τούτο το ερώτημα μας οδηγεί στο αμέσως επόμενο:

- Εάν ο βορειοαμερικανικός χώρος έχει οποιαδήποτε τύχη απέναντι στην Κίνα δίχως τον ευρασιατικό χώρο στο πλευρό του.

- Εάν ο ευρωπαϊκός χώρος μπορεί να δει με κοινή-ίδια ματιά με τον βορειοαμερικανικό τον ευρασιατικό χώρο, καθώς ο ευρωπαϊκός έχει άμεση επαφή μαζί του (αποτελώντας ουσιαστικά προέκτασή του) ενώ ο βορειοαμερικανικός μόνο έμμεση.

- Εάν ο βορειοαμερικανικός χώρος έχει οποιαδήποτε τύχη απέναντι στην Κίνα δίχως το χώρο της ινδικής υποηπείρου πλήρως ευθυγραμμισμένο μαζί του (αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο διαβάζεται).

- Εάν ο βορειοαμερικανικός χώρος έχει τη δύναμη και το εκτόπισμα να επιβάλλει έναν νέο διπολισμό (μεταξύ Η.Π.Α και Κίνας) σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

- Εάν ο υπόλοιπος πλανήτης, πρωτοστατούντων του ευρωπαϊκού, του ευρασιατικού και του χώρου της ινδικής υποηπείρου, έχει τη δυνατότητα, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ανασχέσει ή το λιγότερο να σχετικοποιήσει μια τέτοια πορεία προς έναν νέο διπολισμό.

`~.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα (αναφέρω μόνο ορισμένα) προϋποθέτουν απειρία πραγμάτων: π.χ αν έχει τη δυνατότητα ο ευρωπαϊκός χώρος να διατηρήσει μια στοιχειώδη εσωτερική συνοχή ενώ λαμβάνουν χώρα τέτοιες εξελίξεις ή αν είναι σε θέση να συνθέσει συμφέροντα με τον βορειοαμερικανικό χώρο ενώ γειτνιάζουν με εντελώς διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές και έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες και άμεσες απειλές υπό τις τρέχουσες συνθήκες (επίσης αν διατηρήσει στοιχειώδη συνοχή και αναλάβει κίνδυνο θανάτου γιατί να ακολουθήσει τις Η.Π.Α;), ή τις ρευστές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ κρατών στον χαοτικό ευρασιατικό χώρο και τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι μεγάλες χερσαίες και ναυτικές (π.χ Ινδονησία) μουσουλμανικές δυνάμεις με τη Ρωσσία, την Ινδία και τα κεντρικά ευρωπαϊκά κράτη, όλα αυτά, αποτελούν θέματα όχι ενός αλλά πολλών βιβλίων. Ωστόσο θα εξεταστούν. 

Πάντως όλα τα προηγούμενα είναι εξόχως αμερικανοκεντρικά ― παρατήρηση που από μόνη της προειδοποιεί για την πιθανότητα να οδηγηθεί κανείς σε εντελώς παραπλανητικά και εσφαλμένα μονοπάτια (αν δεν αποτελεί εγγύηση προς μια τέτοια πορεία, όπως αποδεικνύουν κατ' εξακολούθηση οι τρεις προηγούμενες μεταψυχροπολεμικές δεκαετίες).

~

II
Ούτως ή άλλως η έννοια «Δύση» ήταν αμφιλεγόμενη από πάρα πολλές απόψεις. Από εδώ και στο εξής, όμως, η χρήση της συγκεκριμένης έννοιας θα είναι και εντελώς παραπλανητική σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις. Θα πρέπει, πλέον, να μιλάμε για αγγλοσαξονικό κόσμο ή αγγλόσφαιρα ή οτιδήποτε άλλο (με βορειοαμερικανικό πυρήνα), από τη μια μεριά, και ευρωπαϊκό χώρο (με όλες τις πιθανές ιεραρχίες, ασυμμετρίες και πολυδιασπάσεις στο εσωτερικό του), από την άλλη. Όχι για «Δύση» γενικώς και αορίστως. Τουλάχιστον όταν θέλουμε να κατανοήσουμε και όχι να συνθηματολογήσουμε.

Η επισήμανση δεν έχει πολεμικό χαρακτήρα και αφορμή γι' αυτήν αποτελεί η νέα συμφωνία Η.Π.Α, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας. Όσο πυκνώνουν οι σχέσεις των αγγλόφωνων περιφερειακών ―ως προς την παγκόσμια ήπειρο― ναυτικών κρατών μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σχετικοποιείται η λεγόμενη «Δύση» στην πράξη και αποδυναμώνεται η χρήση και το περιεχόμενο της έννοιας (αν θα σκοτωθούν οι ΑγγλοΑμερικανοί με τους ΓαλλοΓερμανούς για το ποιος είναι περισσότερο ή πραγματικά ή αυθεντικά «δυτικός»  ―κάτι για το οποίο δεν καίγονται οι Γερμανοί, ασχέτως αν έχουν απωθημένα μαζί τους αγγλοκεντρικοί κύκλοι―, θα αποτελέσει επιβεβαίωση της σχετικοποίησης και της μη δεσμευτικότητας της έννοιας).

Αυτά βέβαια έχουν προβλεφθεί στην Κοσμοϊδιογλωσσία (όπως και έχει δηλωθεί ποια θα είναι η κατάληξη στο πεδίο της πραγματικότητας, δηλαδή της πραγματικής ιστορικής εξέλιξης, ανεξάρτητα από το πεδίο των εννοιών και των ιδεών). Έχουν υπάρξει αρκετές έμμεσες ή άμεσες αναφορές στο ζήτημα παλαιότερα [*] ―καθώς πέρα από την αμφιλεγόμενη ιστοριογραφία της «Δύσης, και την αμφίβολη αναλυτική ισχύ της έννοιας, αυτή λειτουργεί παραπλανητικά και ως προς τα ερμηνευτικά σχήματα που προκύπτουν―, για την ιδεολογικοποίηση του όρου «Δύση», τη σταδιακή υποκατάσταση του όρου «Ευρώπη» τον περασμένο αιώνα (εάν η πολιτική μνήμη κάποιου περιορίζεται στην μετά την ίδρυση της Ε.Ε εποχή ―αναφέρομαι στο 1993― και όχι πριν, δύσκολο να καταλάβει τι εννοώ), δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα αποκλειστικά σε αυτό που ονομάζεται αγγλόσαξωνικός κόσμος.

Ασφαλώς, θα επανέλθω.

`~.

[*] Ενδεικτικά κείμενα από την | μ.Κ - AQ | περίοδο της Κοσμοϊδιογλωσσίας:






.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


16 | 9 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021