7 Φεβρουαρίου 2022

Δέκατη τρίτη (Fb) Summa.


7 | 2 | 3 μ.Κ ~ Year ΙΙΙ AQ | 2022

Μουσική Συνοδεία


Οι (Fb) Summæ αποτελούνται από σύντομες παρεμβάσεις που γράφονται είτε με αφορμή την επικαιρότητα είτε υπό την πίεση του χρόνου, και δημοσιεύονται μόνο στη σελίδα της Κοσμοϊδιογλωσσίας στο facebook. Ο στόχος της επαναδημοσίευσής τους σε αυτή καθεαυτή την Κοσμοϊδιογλωσσία, δηλαδή εδώ, είναι η δυνατότητα ανάγνωσης για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα. Εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις (Fb) Summæ.

~

I

Είναι αξιόπιστη σύμμαχος η Γερμανία; αναρωτιούνται στην Washington Post. Τα ίδια φυσικά γράφονταν και για την Τουρκία, μέχρι πρόσφατα. Αλλά μήπως, μετά από την υπογραφή της AUKUS, ο αμερικανικός τύπος δεν γέμισε άρθρα και για την προβληματική, υπερβολική και μοναχική Γαλλία; Και μήπως οι Ιταλοί δεν είναι προδότες που έχουν απαράδεκτα στενές και καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσσία όσο και με το Ιράν; Και προδοσία δεν είναι, άραγε, που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο δίλημμα: F-35 ή Huawei, που τους θέσαμε, αποφάσισαν να πατήσουν παύση στις διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-35; Και, ασφαλώς, τίποτα περισσότερο δεν περιμέναμε από τους Βραζιλιάνους, τους οποίους προειδοποιήσαμε (βασικά πιέσαμε) να μην υπάρξει συνάντηση σε πρώτο-υψηλό επίπεδο με τον Ρώσσο Πρόεδρο, αλλά μας αγνοούν. Και οι Ιάπωνες, γιατί  δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν άνευ όρων (δηλαδή δικών μας όρων) σε έναν πόλεμο με την Κίνα; Και γιατί υπογράφουν γιγαντιαία εμπορική συμφωνία μαζί της; Και πως τολμούν να επιτρέπουν τη μια χρονιά να είναι η Κίνα και την άλλη χρονιά εμείς, ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος; Μήπως δεν έμαθαν αρκετά από το οικονομικό και κυρίως το πυρηνικό μάθημα του παρελθόντος; Και ο «Μεγάλος μη ΝΑΤΟϊκός Σύμμαχος», όπως βαφτίσαμε το Κατάρ, πως τολμά να έχει καλές σχέσεις παράλληλα και με το Ιράν, και με τη Ρωσσία και με την Κίνα;

Είναι όλοι τους κακοί! Αντιπροσωπεύουν το σκοτάδι! Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι καλές! ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου·. ―

~

II

Τις προάλλες, καθώς έπινα τον καφέ μου, μια παρέα 17χρονων έδινε παλμό στη νεκρή ατμόσφαιρα. Σε κάποια φάση, ο ένας κοίταξε το βιβλίο που διάβαζα (τον δεύτερο τόμο της παρακμής της Δύσης). Άρχισε να με ρωτάει για το βιβλίο.

Τον ρώτησα τι πιστεύει ότι είναι «η Δύση».

«Η Αμερική», πετάχτηκε ένας από την παρέα, που άκουσε την ερώτηση. Και αυτός συμφώνησε. Δεν υπήρξαν ενστάσεις από τους άλλους.

Κάναμε έναν ολιγόλεπτο διάλογο (προσπάθησα να καταλάβω μέσα από δύο-τρεις ερωτήσεις τι ακριβώς εννοούσαν). Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι: 
«ουσιαστικά πριν από την Αμερική δεν υπήρχε πολιτισμός». 

Αυτό που εννοούσαν ήταν πως δεν υπήρχε τεχνολογική πρόοδος πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στην πράξη η γραμμή σκέψης ήταν: 

1. Πολιτισμός = 
2. Τεχνολογική πρόοδος = 
3. «Αμερική» = 
4. «Δύση» = 
5. Πάνω-κάτω περίπου τα τελευταία 100 χρόνια. 

Πριν από τότε, δηλαδή πριν από περίπου έναν αιώνα, δεν υπήρχε πολιτισμός, ισχυρίζονταν. Υπήρχε κάτι σαν «προϊστορικη» ανθρώπινη περίοδος.

~

Υ.γ: υπόψιν, τα παιδία «σκάμπαζαν» λίγο (τουλάχιστον τα δύο από την παρέα), δηλαδή δεν ήταν ολωσδιόλου εκτός ιστορικού τόπου και χρόνου.

.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


7 | 2 | 3 μ.Κ ~ Year ΙΙΙ AQ | 2022