29 Μαΐου 2020

Τα μεγαλύτερα κατορθώματα, αν δεν τα διαφυλάξει η ιστορία παραδίδοντας τα στη μνήμη, τα σβήνει το σκοτάδι της σιωπής.



29 | 5 | 1 μ.Κ (Year Ι AQ) | 2020

Μουσική συνοδεία



Ακάθεκτος κυλάει ο χρόνος και στην αέναη κίνησή του παρασύρει τα πάντα και τα καταποντίζει στο βυθό της αφάνειας ―πότε πράγματα ασήμαντα και πότε μεγάλα και αξιομνημόνευτα― και, όπως λέει ο τραγικός ποιητής, φέρνει στο φως τα άδηλα και κρύβει τα φανερά. Αλλά ο λόγος της ιστορίας γίνεται φράγμα πανίσχυρο για το ρεύμα του χρόνου και σταματάει κατά κάποιον τρόπο την ακάθεκτη ροή του κι απ' όσα συμβαίνουν στο κύλισμα του, συγκρατεί και περισφίγγει όλα όσα επιπλέουν και δεν τ' αφήνει να ξεγλιστρήσουν σε λήθης βυθούς.

Αυτή τη διαπίστωση έχω κάμει εγώ, η Άννα, κόρη των βασιλέων Αλεξίου και Ειρήνης, πορφυρογέννητη και πορφυροθρεμμένη, όχι άμοιρη γραμμάτων, αλλά με σοβαρότατη σπουδή των ελληνικών, χωρίς να έχω παραμελήσει ούτε τη ρητορική και αφού διάβασα προσεκτικά τόσο τα έργα του Αριστοτέλη όσο και τους διαλόγους του Πλάτωνος και κόσμησα το πνεύμα μου με τα μαθηματικά, την αστρονομία και τη μουσική (πρέπει να αναφέρονται αυτά και δεν είναι περιαυτολογία να απαριθμείς όσα η φύση και ο πόθος της γνώσης έχουν δώσει και επιβράβευσε ο επουράνιος Θεός με τη συνεπικουρία των περιστάσεων), γι' αυτό και θέλω, με το σύγγραμμα μου αυτό, να εξιστορήσω τα έργα του πατέρα μου, που δεν είναι άξια να παραδοθούν στη σιωπή ούτε να παρασυρθούν από το ρεύμα του χρόνου σαν σε πέλαγος λήθης, όσα επετέλεσε αφού ανέλαβε το σκήπτρο και όσα έπραξε πριν απ' τη στέψη του, όταν ήταν στην υπηρεσία άλλων βασιλέων. 

Έρχομαι λοιπόν να μιλήσω γι' αυτά όχι για να κάμω επίδειξη της συγγραφικής μου δεινότητας, αλλά για να μη μείνει αμνημόνευτο στους μεταγενέστερους ένα τόσο σπουδαίο έργο, επειδή και τα μεγαλύτερα κατορθώματα, αν δεν τα διαφυλάξει η ιστορία παραδίδοντας τα στη μνήμη, τα σβήνει το σκοτάδι της σιωπής.

.~`~.

Ήταν η εποχή που η ηγεμονία των Ρωμαίων κλονιζόταν σοβαρά: οι Τούρκοι υπερτερούσαν σ' όλες τις μάχες κι οι Ρωμαίοι υποχωρούσαν σαν άμμος που συντρίβεται κάτω απ' τα πόδια. Τότε ακριβώς εκείνος επιτέθηκε εναντίον της βασιλείας των Ρωμαίων... ήταν Κέλτης που είχε στο παρελθόν καταταγεί στο στρατό των Ρωμαίων. Η τύχη τον ευνόησε και έγινε μέγας και τρανός...

Την ίδια στιγμή ξεσηκωνόταν ο Σκύθης από το βορρά κι από τη δύση ο Κέλτης κι απ' την ανατολή ο Ισμαήλ, για να μην αναφέρω τους θαλασσινούς κινδύνους, τους βαρβάρους που θαλασσοκρατούσαν, τα αναρίθμητα πειρατικά πλοία που τεκτόνευσε η μανία των Σαρακηνών κι έθεσε σε κίνηση η πλεονεξία των Ουετόνων και το μίσος τους κατά της βασιλείας των Ρωμαίων. Γιατί όλοι την εποφθαλμιούν. Φύσει γὰρ οὖσα κυρίαρχη όλων των εθνών η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εχθρικά διακείμενους έχει απέναντι της τους δούλους: όλοι, ο καθένας από άλλο μέρος, ορμούν εναντίον της με την πρώτη ευκαιρία από στεριά κι από θάλασσα.


Άννα Κομνηνή

Ἀλεξιάς



.~`~.



29 | 5 | 1 μ.Κ (Year Ι AQ) | 2020