14 Μαρτίου 2025

Μπορούν να συνεχιστούν οι εντάσεις στην Ευρώπη ανεξάρτητα από τη στάση των ΗΠΑ;


7533 ε.Κ. (A.M.) | 4722 黄帝历 | 14 | 3 | 2025 μ.Χ. | 1446 سنة هجرية (A.H.) | 6 μ.Κ. (VI A.Q.)

Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας σειράς δημοσιεύσεων για την έναρξη της μετα-αμερικανικής/μονοπολικής ηγεμονικής εποχής στην Ευρώπη και συνέχεια ή συμπλήρωμα των εξής κειμένων: (1) ΗΠΑ προ και μετά Τραμπ, Ευρώπη, Ρωσσία, Ουκρανία και παγκόσμιος Βορράς. (2) Τι φανερώνουν τα ψηφίσματα για την Ουκρανία της Γενικής Συνέλευσης (ES-11/7) και του Συμβουλίου Ασφαλείας (2774) του ΟΗΕ;



Η πρώτη περίοδος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου έχει τις ρίζες της στη βαθμιαία αποδυνάμωση και τελική κατάρρευση της ισχύος της Ρωσσίας, η οποία οδήγησε στην αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης στην Ανατολική Ευρώπη, άνοιξε τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας και, σε συνδυασμό με την επίσημη λήξη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είχε ως αποτέλεσμα την ανασύσταση της Κεντρικής Ευρώπης και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – με τελικό αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή της δομής ισχύος σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. [...] Αυτή η πρώτη φάση διαμόρφωσης του μεταψυχροπολεμικού κόσμου ολοκληρώθηκε με την επέκταση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην ανασυσταθείσα πλέον Κεντρική Ευρώπη το 1999.


Για όσο χρονικό διάστημα αυτή η ριζική μεταβολή και αλλαγή στη δομή ισχύος στην Ευρώπη είχε οδηγήσει στην εξάλειψη της απειλής της Ρωσσίας οι ευρωπαϊκές εξελίξεις συνοδεύονταν από ένα λανθάνον και υπόκωφο αλλά σαφές αντιγερμανικό αίσθημα, πρόσημο και χαρακτήρα, από μια λανθάνουσα αντιγερμανική στάση. Εξ ου και έχω επισημάνει ότι, μεταξύ άλλων, «αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής, σε συστημικό επίπεδο, είναι το Brexit.» (Σελ. 306).

Υπό αυτήν την έννοια, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ε.Ε. αποτελεί μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της ενοποίησης της Γερμανίας και της σταδιακής μεταβολής της δομής ισχύος της Ευρώπης σε ηπειρωτική και γερμανοκεντρική, μέσω της υπεροχής της επανενωμένης Γερμανίας. (Σελ. 193).

Όμως όταν η αντίληψη και η πρόσληψη της απειλής της Ρωσσίας επανήλθε στο προσκήνιο, είτε τοποθετήσει κανείς ως ορόσημο το έτος 2008, είτε το 2014, όπως έκανε πρόσφατα ο Μακρόν, είτε το 2022, τα πράγματα άλλαξαν (Η αέναη αναβολή της ουσιαστικής πολιτικής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ευρωπαϊκά δρώμενα μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο).

Η οριστικοποίηση του τέλους της μεταψυχροπολεμικής αμερικανοκεντρικής αταξίας, δηλαδή η ολοκλήρωση της εποχής της επικυριαρχίας των ΗΠΑ, σφραγίζεται από την επαναβεβαίωση της ισχύος της Ρωσσίας. [...] Αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας είναι η επανάκαμψη και η επαναβεβαίωση της ρωσσικής ισχύος. Η εκτίμηση της Μόσχας ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πολεμήσει στην Ευρώπη εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης έχει οδηγήσει τη Ρωσσία στις προσπάθειες επαναβεβαίωσης της ισχύος της, οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν. Η Μόσχα, πέρα από τη μερική αλλαγή των ισορροπιών που προέκυψαν μεταψυχροπολεμικά από τη ριζική μεταβολή της δομής ισχύος στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, επιπλέον αποσκοπεί στην αντικατάσταση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη σε επίπεδο ασφάλειας, που βασίζεται στη μονομερή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και στην κεντρικότητα του ΝΑΤΟ, από μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ή τάξη ασφάλειας που θα εδράζεται σε δύο πυλώνες, με κέντρα την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Το Παρίσι, από την πλευρά του, παρά την αδυναμία του, προσπαθεί να προωθήσει μια κάποια ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, δηλαδή ένα είδος στρατηγικής απεξάρτησης κρατών της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ, καθώς το τέλος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου δεν είναι παρά η αρχή της μετα-αμερικανικής εποχής.


Η πρώτη μεταψυχροπολεμική περίοδος, λοιπόν, έχει τις ρίζες της στη βαθμιαία αποδυνάμωση και τελική κατάρρευση της ισχύος της Ρωσσίας, στην επανένωση της Γερμανίας και στη μονοπολική στιγμή ηγεμονίας των ΗΠΑ. Το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου σφραγίζεται από την επαναβεβαίωση της ισχύος της Ρωσσίας, την επιστροφή της Γερμανίας ως ακρογωνιαίου λίθου της δομής ισχύος στην Ευρώπη και την υποχώρηση της μονοπολικής ηγεμονικής ισχύος των ΗΠΑ.

Με την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, το 2022, συνέβη μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία και ξεκίνησε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδος. Η βασική διαφορά μεταξύ των κυβερνήσεων Μπάιντεν και Τραμπ δεν έγκειται στο εάν θα υπάρχει αυτή η νεοψυχροπολεμική περίοδος αλλά στον χαρακτήρα της, δηλαδή στο εάν αυτός ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι πρώτιστα διατλαντικός (Δύση εναντίον Ρωσσίας) ή ενδοευρωπαϊκός (Ευρώπη εναντίον Ρωσσίας).

Η συμβολή των ΗΠΑ στη διαμόρφωση αυτής της νεοψυχροπολεμικής συνθήκης δεν σχετίζεται τόσο με το θεμελιώδες αίτιο όσο με την εξώθηση των πραγμάτων στα άκρα, με τη σπίθα που άναψε το φυτίλι, με το έναυσμα και την πυροκρότηση της πολεμικής έντασης, δηλαδή με την αμερικανική υποκειμενική επιδίωξη για επέκταση του ΝΑΤΟ. Και τούτο διότι, όπως φανερώνουν τα προηγούμενα, οι ιστορικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη έχουν ως θεμέλιο τους την αντικειμενική εξέλιξη της μεταβολής της ευρωπαϊκής δομής ισχύος και οριοθετούνται από την κατάρρευση της ισχύος της Ρωσσίας και την επανένωση της Γερμανίας, από τη μια μεριά, και από τις προσπάθειες επαναβεβαίωσης της ισχύος της Ρωσσίας και τον φόβο της επανόδου της υπεροχής μιας επανενωμένης Γερμανίας, από την άλλη.

Σε αυτό το ευρωκεντρικό πλαίσιο, όχι απλώς το Brexit αλλά και η άνοδος του Τραμπ μπορούν να ερμηνευτούν ως φυγόκεντρες δυνάμεις και ως φαινόμενα που ετεροκαθορίζονται από τη μεταβολή της ευρωπαϊκής δομής ισχύος σε περισσότερο ηπειρωτική και γερμανοκεντρική κατεύθυνση, αλλά ακόμα και αν αγνοηθούν τα δύο προηγούμενα δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream επί κυβερνήσεως Μπάιντεν και την παρακολούθηση της Μέρκελ επί κυβερνήσεως Ομπάμα, τον εξοπλισμό και τη στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας, την προσεκτική και διαφοροποιημένη στάση των κρατών της πρώην Αυστροουγγρικής σφαίρας αλλά και την ιδιαίτερη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσσία, την αέναη μη αποχώρηση της Αγγλίας από τα ευρωπαϊκά πράγματα, την ίδια την επαναβεβαίωση της ισχύος της Ρωσσίας του Πούτιν, την άνοδο της Γαλλίας της Λε Πεν και, τέλος, το πρόσφατο άνοιγμα της συζήτησης για την προστασία μέσω πυρηνικής αποτροπής ευρωπαϊκών συμμάχων από τον Μακρόν, μετά από το ιστορικό κάλεσμα του καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. Με λίγα λόγια, σε ένα τέτοιο ευρωκεντρικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα μπορούν να γίνουν αντιληπτά ως μεσοπρόθεσμες αντιδράσεις απέναντι στη δυνητική επιστροφή του Γερμανικού Ζητήματος στην Ευρώπη ― παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει αλλόκοτο αυτή τη στιγμή επειδή επικρατεί η αντίληψη της απειλής της Ρωσσίας και η Γερμανία δεν έχει ακόμη επανεξοπλιστεί (Με το τελευταίο δεν αναφέρομαι τόσο στα κίνητρα και τις προθέσεις του γερμανικού κράτους όσο στην πρόσληψη και την αντίληψη ευρωπαϊκών κρατών μιας διαφορετικής περισσότερο κυρίαρχης Γερμανίας).

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο η διαφορά μεταξύ της Γαλλίας του Μακρόν και της Λε Πεν είναι διαφορά διαχείρισης της γαλλογερμανικής σχέσης και της έναρξης της μετα-αμερικανικής/μονοπολικής ηγεμονικής εποχής στην Ευρώπη. Η δε συνεχής επιμονή του Μερτς να μιλάει πάντα για Γαλλία και Πολωνία, δηλαδή να είναι προσανατολισμένος στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, είναι ένα χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί από τη Μέρκελ και τον Σολτς, που αγνοούσαν συστηματικά την Πολωνία και ήταν περισσότερο εστιασμένοι στον Γαλλό-Γερμανικό Άξονα, και φανερώνει πως υπάρχει συνείδηση μιας διαχείρισης του Γερμανικού Ζητήματος στο πλαίσιο μιας νέας Ευρώπης. Η κυβέρνηση Τραμπ με τη διαφοροποίηση της στάσης της στον πόλεμο στην Ουκρανία και την τάση αποστασιοποίησης ή απεμπλοκής της από τα ευρωπαϊκά πράγματα ουσιαστικά σήκωσε το πέπλο, με αποτέλεσμα να φανούν όσα κρύβονταν κάτω από αυτό, και άναψε μια ―ακόμα αμερικανική― σπίθα η οποία μένει να δούμε αν θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή έκρηξη. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βάζουν τις φωτιές: τόσο στην περίπτωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της υποδαύλισης του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και  σε αυτήν της μονομερούς διαπραγμάτευσης με τη Ρωσσία και της απεμπλοκής από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υποκειμενική επιδίωξη είναι αμερικανική: η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το φυτίλι οδήγησε σε μια ρωσσική έκρηξη ενώ στη δεύτερη μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή έκρηξη. Ωστόσο σε καμία από τις δύο περιπτώσεις η αντικειμενική εξέλιξη δεν σχετίζεται με τις ΗΠΑ.

Ο μετασχηματισμός και η αναδόμηση που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Δύσης, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αποτελούν το αποκορύφωμα των αποτελεσμάτων που έχει επιφέρει το ζήτημα της επιστροφής της Γερμανίας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας μετα-αμερικανικής Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του παγκόσμιου Βορρά το ζήτημα είναι ποια θα είναι η θέση της Γερμανίας και της Ρωσσίας σε αυτόν. Οι ΗΠΑ του Τραμπ κινούνται προς εξομάλυνση με τη Μόσχα και προς μια πιθανή αμερικανορωσσική συμβασιλεία ή συνεννόηση, οι ΗΠΑ του Μπαίντεν σε διπολισμό Δύσης εναντίον Ρωσσίας με παράλληλη γερή πρόσδεση και έλεγχο της Γερμανίας. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με την επιτάχυνση της εκδήλωσης κρίσεων στην Ευρώπη.

Αν ένα τέτοιο πλαίσιο ανάλυσης είναι ορθό, και η ένταση στο εσωτερικό της Ευρώπης δεν σχετίζεται πρωτογενώς και θεμελιωδώς με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά την αμερικανική υποκειμενική επιδίωξη για επέκταση του ΝΑΤΟ, που λειτούργησε ως καταλύτης εξώθησης των πραγμάτων στα άκρα, αλλά στην πραγματικότητα στη ρίζα και στα θεμέλια όσων συμβαίνουν βρίσκεται η αντικειμενική εξέλιξη των αλλαγών στους συσχετισμούς δύναμης μεταξύ Ρωσσίας και Γερμανίας στο πλαίσιο της αρχικής διαμόρφωσης μιας μετα-αμερικανικής Ευρώπης και ενός αναμορφωμένου παγκόσμιου Βορρά, τότε οι εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα μπορούσαν να συνεχιστούν ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Δημήτρης Β. Πεπόνης



.~`~.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος με τίτλο:


Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Από την Ουκρανία και την Πανδημία στη Νέα Πλανητική Τάξη

Δημήτρης Β. Πεπόνης




Μπορείτε να προμηθευτείτε και να παραγγείλετε Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης (Τόπος) σε όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά. Ενδεικτικοί σύνδεσμοι με το βιβλίο: Πολιτεία, ΙανόςΠρωτοπορίαPublic κ.λπ.




~

Επικοινωνία: cosmoidioglossia@gmail.com

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


7533 ε.Κ. (A.M.) | 4722 黄帝历 | 14 | 3 | 2025 μ.Χ. | 1446 سنة هجرية (A.H.) | 6 μ.Κ. (VI A.Q.)

1 Μαρτίου 2025

Τι φανερώνουν τα ψηφίσματα για την Ουκρανία της Γενικής Συνέλευσης (ES-11/7) και του Συμβουλίου Ασφαλείας (2774) του ΟΗΕ;


7533 ε.Κ. (A.M.) | 4722 黄帝历 | 1 | 3 | 2025 μ.Χ. | 1446 سنة هجرية (A.H.) | 6 μ.Κ. (VI A.Q.)


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα της δημοσίευσης (έκτασης 9500 λέξεων) με τίτλο: ΗΠΑ προ και μετά Τραμπ, Ευρώπη, Ρωσσία, Ουκρανία και παγκόσμιος Βορράς.



~ I ~

Με το ψήφισμα ES-11/7 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», που εγκρίθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2025, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, την 24η Φεβρουαρίου 2022, φανερώθηκαν τα εξής:

Σταθμίζοντας την ψήφο υπέρ και κατά:

(1) Ο παγκόσμιος Βορράς είναι διαιρεμένος σε δύο στρατόπεδα: Στο ένα βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσσική Ομοσπονδία, και στο άλλο η Ευρωπαϊκή Ένωση (πλην Ουγγαρίας) και ευρωπαϊκά ΝΑΤΟϊκά κράτη (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Αλβανία κ.λπ), η Βρετανική Κοινοπολιτεία (το πλειοψηφικά αγγλόφωνο τμήμα της: Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ), μη ευρωπαϊκά ΝΑΤΟϊκά κράτη (όπως η Τουρκία και ο Καναδάς), και μη ΝΑΤΟϊκά συμμαχικά κράτη της Ανατολικής Ασίας (όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα).

Η παγκόσμια Δύση (2) όχι μόνο δεν είναι πλέον ενωμένη απέναντι στη Ρωσσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά, επιπλέον, (3) είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα: Ηνωμένες Πολιτείες  της Αμερικής και Ισραήλ, από τη μια μεριά, και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι όπως προαναφέρθηκαν: Ευρωπαϊκή Ένωση (πλην Ουγγαρίας) και ευρωπαϊκά ΝΑΤΟϊκά κράτη (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Αλβανία κ.λπ), Βρετανική Κοινοπολιτεία (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία), μη ευρωπαϊκά ΝΑΤΟϊκά κράτη (Τουρκία, Καναδάς), και μη ΝΑΤΟϊκά συμμαχικά ασιατικά κράτη (Ιαπωνία και Ν. Κορέα).

(3) Η Αγγλόσφαιρα, επίσης, είναι διαιρεμένη, καθώς στη μια πλευρά βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην άλλη η Βρετανική Κοινοπολιτεία, το ωκεάνιο τμήμα της, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Επιπλέον, σταθμίζοντας την αποχή και την ψήφο υπέρ:

Όχι μόνο η Αγγλόσφαιρα αλλά και (5) η Βρετανική Κοινοπολιτεία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε κράτη που έχουν αρνητική τοποθέτηση απέναντι στη Ρωσσία, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο (Νιγηρία, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία κ.λπ), και σε κράτη που έχουν ουδέτερη τοποθέτηση απέναντι στη Ρωσσία, με επικεφαλής την Ινδία (η Ν. Αφρική μαζί με τις περισσότερες αφρικανικές χώρες, πλην Νιγηρίας, το Πακιστάν, και σε αρκετές περιπτώσεις η Μαλαισία).

Επιπροσθέτως, σταθμίζοντας την αποχή και τη ψήφο κατά:

Ευθυγραμμιζόμενες με τη Ρωσσία στο συγκεκριμένο ψήφισμα (6) οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινούνται εγγύτερα στις χώρες του Οργανισμού BRICS. Ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, (7) οι ΗΠΑ μετακινούνται προς το στρατόπεδο της ουδετερότητας.

~ Γέφυρα ~

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αναπροσαρμοσμένο ψήφισμα που ακολούθησε (ES-11/8, με τίτλο «Το μονοπάτι προς την ειρήνη»), επί του οποίου 93 χώρες ψήφισαν υπέρ, 8 κατά, 73 απείχαν και 19 ήταν παρούσες αλλά δεν ψήφισαν, βρέθηκαν στην ίδια θέση και ευθυγραμμίστηκαν, απέχοντας: οι ΗΠΑ με την Κούβα και την Κίνα, το Ισραήλ με το Ιράν, η Ινδία με το Πακιστάν. Αυτό φανερώνει ότι στην περίπτωση της Ρωσσίας μπορούν να συγκλίνουν τα πλέον αντικρουόμενα συμφέροντα.

~ II ~

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 2774 (2025) προτρέποντας για τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης και για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, με 10 ψήφους υπέρ και 5 αποχές. Οι ΗΠΑ, η Ρωσσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ―μαζί τους και η Ελλάδα― απείχαν (επειδή θεωρούσαν ότι δεν αναδεικνυόταν σαφώς ο διαχωρισμός ή ότι υπήρχε εξίσωση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου). Δηλαδή, οι σύμμαχοι και οι νικητές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που αποτελούν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βρέθηκαν σε διαφορετικές πλευρές: Ευρωπαίοι (Βρετανοί και Γάλλοι) έναντι μη Ευρωπαίων (Αμερικανοί, Ρώσσοι, Κινέζοι), αντί για Δυτικοί έναντι μη Δυτικών, όπως συνέβαινε συνήθως

~ Έξοδος ~

Με το ψήφισμα 2774 (2025) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φανερώθηκε, έστω ως φωτογραφία της στιγμής, ένας de facto παγκόσμιος τριπολισμός μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσσίας και Κίνας, έναντι της Δ. Ευρώπης, και μια de facto μετα-ευρωπαϊκή και μετα-δυτική/φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη στο ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία προκύπτει από τη μετα-δυτική/φιλελεύθερη στάση των ΗΠΑ.

Με το ψήφισμα ES-11/7 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φανερώθηκε, επίσης ως φωτογραφία της στιγμής, ένας de facto διπολικός παγκόσμιος Βορράς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσσικής Ομοσπονδίας, από τη μια μεριά, και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών ΝΑΤΟϊκών κρατών και συμμαχικών κρατών της Ανατολικής Ασίας, από την άλλη. 

Τέλος, αν η στάση των ΗΠΑ θεωρηθεί ως μεταδυτική τότε μιλάμε για μια de facto μετα-αμερικανική τριπολική Δύση (Καναδάς από Βόρεια Αμερική, ΝΑΤΟϊκά κράτη εντός και εκτός Ε.Ε. από την ευρύτερη Ευρώπη, Ιαπωνία και Ν. Κορέα από Ανατολική Ασία). Αν, όμως, η αμερικανική στάση θεωρηθεί ως εναλλακτική δυτική τότε μιλάμε για μια de  facto διπολική Δύση, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ, από τη μια μεριά, και Ευρωπαϊκή Ένωση, Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πλην ΗΠΑ, Βρετανική Κοινοπολιτεία και Ανατολική Ασία, από την άλλη. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουμε δύο «δυτικούς» πόλους: έναν Αμερικανοϊσραηλινό και έναν  Ευρωπαϊκόβρετανικό-ασιατικό (Μέσω μιας τέτοιας διάκρισης, που αποτυπώθηκε στο ψήφισμα, όχι μόνο ερμηνεύεται το ιδεολογικό περιεχόμενο αλλά γίνεται φανερός ο ρόλος και η λειτουργία πολλών εκ των αναδυόμενων νεοεθνικιστικων και νεοσυντηρητικών χριστιανοσιωνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη: η αποσύνθεση του Ευρωπαϊκόβρετανικό-ασιατικού «δυτικού» πόλου και η αφομοίωσή του από τον Αμερικανοϊσραηλινό. Δηλαδή μια δυνητική Αμερικανοϊσραηλινό-χριστιανοσιωνιστική ηγεμονία επί της Δύσης. Σε ένα τέτοιο ερμηνευτικό πλαίσιο ουσιαστικά οι φιλελεύθεροι συγκρούονται με τους χριστιανοσιωνιστές για το ποιος θα ηγεμονεύει και ποιος θα έχει τα ηνία στο εσωτερικό της Δύσης. Σε ένα Σινοκεντρικό πλαίσιο, για τους μεν έπρεπε να υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσσία ενώ για τους δε πρέπει να υπάρξει πολιτική και οικονομική σύγκρουση με την Ευρώπη, δύο διαφορετικές τακτικές και προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή να ακολουθήσει ο ανταγωνισμός με την Κίνα δίχως τη στρατιωτική σύμπραξη της Ρωσσίας ή την οικονομική σύμπραξη της Ευρώπης με το «Κεντρικό Βασίλειο»).

Όσα από τα προηγούμενα τονίστηκαν με έντονη γραφή αποτελούν πραγματικότητες, έστω ως φωτογραφίες της στιγμής, ανεξάρτητα από πιθανές μελλοντικές εξελίξεις. Παραδείγματος χάριν, αν η Ε.Ε., ή κάποια μέλη της, άντεχαν τις αμερικανικές πιέσεις τότε, θεωρητικά, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ένα τριπολικό παγκόσμιο Βορρά μεταξύ ΗΠΑ, μελών της Ε.Ε. και Ρωσσίας. Εάν η Ε.Ε. υποκύψει στην αμερικανική πίεση και δύναμη, ή αν πολυδιασπαστεί, και οδηγηθούμε σε μια εκ νέου μονοπολική Δύση, υπό μια νέα μετα-Αμερικανοευρωπαϊκή και μεταφιλελεύθερη Αμερικανοϊσραηλινό-χριστιανοσιωνιστική ηγεμονία στο εσωτερικό της Δυσης, τότε μπορεί να παγιωθεί ένας διπολικός παγκόσμιος Βορράς μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσσίας. 

Όλα τα προηγούμενα ουσιαστικά αποτελούν εκφάνσεις και όψεις από πιθανά ενδεχόμενα καθώς διανύουμε μια μεταβατική περίοδο όπου το διεθνές και παγκόσμιο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα, κινητικότητα και μεταβλητότητα. Είμαστε εν τω γίγνεσθαι. Περισσότερα και αναλυτικότερα στο κείμενο ΗΠΑ προ και μετά Τραμπ, Ευρώπη, Ρωσσία, Ουκρανία και παγκόσμιος Βορράς.


Δημήτρης Β. Πεπόνης


.~`~.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος με τίτλο:


Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Από την Ουκρανία και την Πανδημία στη Νέα Πλανητική Τάξη

Δημήτρης Β. Πεπόνης




Μπορείτε να προμηθευτείτε και να παραγγείλετε Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης (Τόπος) σε όλα τα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά. Ενδεικτικοί σύνδεσμοι με το βιβλίο: Πολιτεία, ΙανόςΠρωτοπορίαPublic κ.λπ.




~

Επικοινωνία: cosmoidioglossia@gmail.com

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


7533 ε.Κ. (A.M.) | 4722 黄帝历 | 1 | 3 | 2025 μ.Χ. | 1446 سنة هجرية (A.H.) | 6 μ.Κ. (VI A.Q.)