4 Ιουνίου 2018

Ένας χάρτης και δύο όροι.

Δεν ενδιαφέρει η ακρίβεια του χάρτη, ο οποίος υποτίθεται πως αποτυπώνει τις σημαντικότερες παγκόσμιες ροές - εξαναγκασμένης και οικειοθελούς - «μετανάστευσης», από το 1500 και ύστερα (προφανώς και είναι ελλιπής).


Ενδιαφέρει όμως να επισημανθεί πως:

Πρώτον, οι πράσινες φαρδιές γραμμές ή λωρίδες που ξεκινούν από την ατλαντική Ευρώπη ιστοριογραφικά ονομάστηκαν, όχι μετανάστευση ή εποικισμός αλλά, «Εποχή των Ανακαλύψεων» (ή Εξερευνήσεων).

Δεύτερον, οι ίδιες λωρίδες ή γραμμές δεν σηματοδοτούν κάποιο κύμα ή περίοδο μετανάστευσης ή εποικισμού μαζικής κλίμακας και μακράς διάρκειας αλλά την «Αρχή της Παγκοσμιοποίησης».

Χαμογελώ. Πόλεμος και Ιδέες.


Επισήμανση

Προσπαθώ να βρω πότε εμφανίζεται για πρώτη φορά ο ιστοριογραφικός όρος ''Age of Discovery / Exploration'', αλλά όπως συνήθως συμβαίνει με τα σημαντικά και κομβικά τρικ, κόλπα και κλειδιά της ευρωκεντρικής ιδεολογίας και ιστοριογραφίας, είναι καλά κρυμμένα. Θα το βρω όμως. Όπως συνήθως συμβαίνει. Πάντως η πρώτη χρήση του όρου «Παλαιός Κόσμος» (Αφρο-Ευρασία) υποτίθεται πως γίνεται ή το 1596 ή το 1712 (με κάθε επιφύλαξη), ενώ του όρου «Νέος Κόσμος» (Αμερική και Ωκεανία) το 1549. Θα ρίξουμε πολύ γέλιο και πολύ κλάμα τις ερχόμενες δεκαετίες. Δυστυχώς.

Ενημέρωση: Ακολουθούν οι σύνδεσμοι για τρεις σύντομους και πρόχειρους σχολιασμούς-δημοσιεύσεις που αναρτήσαμε πρόσφατα σε ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν υπάρχουν εδώ (στο ιστολόγιο): Στο τέλος του περασμένου μήνα για το ευρωπαϊκό «πρότζεκτ» και τους δασμούς, την πρώτη του μηνός για την κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα την «αριστεροδεξιά» και χθες για την Ιταλία. Προστέθηκε και ένα plugin πάνω αριστερά (τρεις γραμμές), για όσες και όσους δεν διαθέτουν προφίλ, προκειμένου να ενημερώνονται, εφόσον το επιθυμούν.