3 Σεπτεμβρίου 2017

Σχολιασμός.


31 Αυγούστου

Από εκεί που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χάρασσαν κόκκινες γραμμές οι ίδιες, έφτασαν στο σημείο πλέον να χαράσσουν οι άλλοι κόκκινες γραμμές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Rouhani πρόσφατα απείλησε τον Trump ότι αν επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν, η Τεχεράνη θα ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Khamenei δήλωσε:

Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες... εξακολουθούν να υποφέρουν από την ψευδαίσθηση πως κυβερνούν τον κόσμο. Μιλούν με έναν τρόπο λες και είναι δικτάτορες σε ολόκληρη τη γη! Και υπάρχουν ορισμένοι που τους υπακούουν από φόβο και χαμηλή αυτοεκτίμηση... ποιοι νομίζετε ότι είστε; Αν είστε ισχυρό κράτος, τότε να διαχειριστείτε τη δική σας χώρα! Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά, αντιμετωπίστε τις ανασφάλειες και τη βία στους δρόμους της Ουάσιγκτον, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες! Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά, να διορθώσετε τις φυλετικές διακρίσεις και τις καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο για τους λευκούς όσο και για τους μαύρους στη χώρα σας! Κοιτάξτε τη δική σας δουλειά, αντί να ανακατευτεύεστε στις υποθέσεις άλλων εθνών! [1]


Τι θα πρέπει να μας λέει το γεγονός πως χρειάζεται ένας Khamenei και ένα Ιράν για να τα «χώσει» - ουσιαστικά να πει τα αυτονόητα - στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ούτε ένας «Ευρωπαίος» ηγέτης υπάρχει να ορθώσει το ανάστημα του [2], ούτε μια «αριστερά» υπάρχει, ή μάλλον υπάρχει και είναι η ίδια (μετεξέλιξη της) που έριξε έναν «Ευρωπαίο» ηγέτη που είχε όρθώσει παλαιότερα ανάστημα (de Gaulle) και ήταν υπέρ του «Αραβικού Μάη» (όχι του 1968, αλλά του 2010), ενώ όσοι από την αμερικανική «δεξιά» είναι εναντίον των πολέμων και της παρεμβατικότητας, χαρακτηρίζονται ως «ακροδεξιοί» [3]. Mου είναι αδύνατον να δεχτώ πως όλοι οι άνθρωποι από την «δεξιά» στις Η.Π.Α που είναι anti-empire, anti-war, anti-interventionists είναι «ακροδεξιοί» [4] και πως μονάχα μια παρεμβατική «αριστερά και δεξιά» του πολέμου είναι «καλή και μη λαϊκιστική» κ.λπ. Καθεστώς Διατλαντικής Κατοχής.

Έχει πλάκα, είναι πραγματικά αστείο, που ο Trump ξεθάβει το σύνθημα του «Ελεύθερου Κόσμου» την ίδια στιγμή που η κατάσταση στις Η.Π.Α (όχι μόνο επί Προεδρίας του) αποτελεί σύμπτωμα της κρίσης και της παρακμής της πολιτειακής, οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής υπόστασης και οργάνωσης (και του παρασιτισμού του υπερεθνικού επίπεδου επί της εθνικής-κοινωνικής εδαφικής βάσης) των Ηνωμένων Πολιτείων και την ίδια στιγμή που όλα όσα πρεσβεύαν -και προωθούσαν- οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνές επίπεδο (μεταξύ των οποίων το κράτος δικαίου και η δημοκρατική σταθερότητα) στην πραγματικότητα καταρρέουν ή αποδομούνται στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φανερώνουν σημάδια χώρας που τελεί υπό -εσωτερική- κατοχή (Ζήτω ο Ελεύθερος Κατεχόμενος Κόσμος).

Σημειώσεις
[1] Πηγαίντε τώρα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής -υπό καθεστώς εσωτερικής κατοχής, παρακμής, αποδόμησης και κρίσης- να διεξάγετε πόλεμο και στην Κορέατική Χερσόνησο, και στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη (οι Η.Π.Α ούτε καν περιφερειακούς συμμάχους που να ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν πόλεμο π.χ με το Ιράν δεν θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν. Εδώ κατάφεραν να φέρουν σε συνεννόηση Τουρκία, Ιράν και Ρωσσία. Μπράβο! Συγχαρητήρια!). Είναι οι πιο «στενοί» σύμμαχοι των Η.Π.Α (όπως οι Πολωνοί, οι Ισραηλινοί και οι Ιάπωνες - θα πάρουν και άλλους βέβαια στο λαιμό τους) που κινδυνεύουν, όχι λόγω των «εχθρών», αλλά επειδή βασίζονται πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε -και εδράζουν τα συμφέροντα και τις ελπίδες τους- στις Ηνωμένες Πολιτείες [οι Η.Π.Α βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δες και εδώ τι γράφαμε πρίν λίγες ημέρες].

[2] Και στη Γερμανία της Merkel κανένας «Ευρωπαίος» ηγέτης δεν υψώνει ανάστημα, o Erdoğan τα «χώνει» (πέρασε και αυτός τον φοιτητικό-νεολαιίστικο αρχικά το 2013 και στρατιωτικό έπειτα το 2016 «Μάη» του, αλλά την σκαπούλαρε. Παρεμπιπτόντως, όντως τα γεγονότα του 2013 ξεκίνησαν Μαΐο μήνα). Όλες και όλοι σούζα κάθονται (κάποιοι περιμένουν από τις Η.Π.Α να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά).

[3] Παρατηρείστε τις θέσεις του Bannon (από την στιγμή που ανέλαβε πόστο, γιατί νωρίτερα έλεγε...), ο οποίος αποπέμφθηκε-απομακρύνθηκε πρόσφατα (όλο αποπομπές είναι η τωρινή κυβέρνηση. Και στο στρατό χαμός γίνεται): ήταν αντι-αυτοκρατορικός και εναντίον των πολέμων και της παρεμβατικής πολιτικής των Η.Π.Α. Ήταν εναντίον της πυραυλικής επίθεσης και της εμπλοκής των Η.Π.Α στη Συρία, δεν επιθυμούσε αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα, ήθελε αποχώρηση και απεμπλοκή από το Αφγανιστάν ενώ αντιτίθετο και διαφωνούσε οριζοντίως, καθέτως (πλαγίως και διαγωνίως) με ένα πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο. Η δήλωση του χαρακτηριστική: "Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση [στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας], ξεχάστε το. Μέχρι κάποιος να λύσει το μέρος της εξίσωσης που μου δείχνει ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν πεθαίνουν τα πρώτα 30 λεπτά... δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ", they got us, ολοκληρώνε. Ο Bannon ήθελε ένα πράγμα: ανελέητο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας (τυπική άποψη οικονομικού εθνικισμού). Τέλος, εκτός από anti-empire, anti-war, anti-interventionist ήταν και anti-establishment. Αν και η προεδρία Trump ουσιαστικά τελείωσε και ο ίδιος ο Trump παραπαίει από απόψεως εικόνας, αξιοπιστίας, αυτεξούσιου (το establishment του «ελεύθερου κόσμου» βλέπετε) κ.λπ, δεν βλέπω πως είναι δυνατόν να μην διασπαστεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

[4] Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, πολλοί «Ευρωπαίοι ακροδεξιοί» είναι υπέρ και των πολέμων και της παρεμβατικής πολιτικής.