3 Σεπτεμβρίου 2017

3 Αυγούστου 2017.


Το μεγάλο πλοίο της φωτογραφίας ήταν αυτό με το οποίο έπλεε ο Ζένγκ Χε (Zheng He) στις αρχές του 15ου αιώνα στα μεγάλα ταξίδια του στην Νότια και Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και μέσω του Ινδικού Ωκεανού στην Ανατολική Αφρική. Το μικρό σκάφος, κάτω αριστερά, ήταν αυτό με το οποίο, 80 χρόνια αργότερα, ο Χριστόφορος Κολόμβος διέσχισε τον Ατλαντικό.Δες επίσης: 1. Could a rusty coin re-write Chinese-African history? [BBC] 2. Δυτικο(ευρω)κεντρικός επαρχιωτισμός και Κίνα [Κοσμοϊδιογλωσσία] 3. China’s long history in Africa [New African] και 4. γενικότερα την ετικέτα Δυτικοευρωκεντρισμός.

Η ιστορία θα αλλάξει και θα ξαναγραφτεί, όχι γιατί έτσι το θέλει ο ισχυρός και θα κάνει αυθαίρετα ό,τι γουστάρει (άλλωστε τα μεγέθη είναι -σχετικά- περιορισμένα και ζούμε -ακόμη- υπό συνθήκες -σχετικής- ειρήνης), αλλά γίατί ήταν τέτοιο το μέγεθος και το βάθος της στρέβλωσης και της αλλοίωσης νοημάτων, εννοιών και διεργασιών του παρελθόντος (ή/και η αποσιώπηση τους), που μια απλή αποκατάσταση ή ανάδειξη θαμένων (ηθελήμα ή αθέλητα, κυρίως όμως ηθελημένα) ή ξεχασμένων πτυχών, αυτόματως οδηγεί σε αναθεώρηση και ξαναγράψιμο της ιστορίας. O 21ος ή ο νέος παγκόσμιος αιώνας θα είναι αιώνας μεγάλων, συγκλονιστικών μεταβολών.


Επισήμανση
Κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα καταλάβουν πως οι μόνοι πραγματικοί «ρεβιζιονιστές» (revisionists) της ιστορίας, υπήρξαν αυτοί που έδρασαν για μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο σε μια πολύ συγκεκριμένη γεωγραφία, γεννώντας και επιβάλλοντας ή καθιερώνοντας πολύ συγκεκριμένες ιδέες (και φυσικά οι κληρονόμοι και οι συνεχιστές τους). Ένας μεγάλος «ρεβιζιονισμός» υπήρξε στην ιστορία των ανθρώπων. Αυτός που επιβλήθηκε ή καθιερώθηκε τους τελευταίους αιώνες.

Το αμέσως προηγούμενο δεν ισχύει απλά για ξένους, απόμακρους ή εξωτικούς χώρους και πληθυσμούς. Ισχύει για πολύ κοντινά μας πράγματα. Ενδεικτικό παράδειγμα: η Μεταρρύθμιση, προκειμένου να επιτύχει την αυτοτέλεια των φορέων της και να δημιουργήσει την «Ευρώπη», αλλοίωσε σε τέτοιο βαθμό τα νοήματα του μεσογειακού παρελθόντος του Ρωμαιοκαθολικισμού, δημιουργώντας κατά αυτον τον τρόπο «αυτονόητα δεδομένα» (τα αυτονόητα φανερώνουν -και καθορίζουν- τον ανθρώπο), ενώ μετέτρεψε ολόκληρη την ιστορία σε κοινωνιολογία.