21 Ιουλίου 2017

21 Ιουλίου 2017.

Θέμα Α

I
Περί το 1900 μ.Χ, όλες οι χώρες-περιοχές που είναι χρωματισμένες με πράσινο, ειχαν τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα με κόκκινο χρώμα.


Σημειώσεις-Επισημάνσεις

[-] Το 1900 μ.Χ ο πληθυσμός της Γαλλίας ήταν περίπου 40 εκατομμύρια. Παρεμφερής ήταν ο πληθυσμός όλων των Αράβων (περιλαμβανομένων Αραβοβερβέρων του Maghreb και Αραβολεβαντίνων του Mashriq). Με πράσινο ουσιαστικά αποτυπώνονται οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

[-] Αναφερόμαστε σε περιοχές-χώρες γιατί πολλές αν όχι οι περισσότερες από αυτές, δεν υπήρχαν ως αυτοτελείς πολιτειακές μονάδες (έστω υπο καθεστώς αυτονομίας) και δεν είχαν τα ίδια σύνορα (η επισήμανση ισχύει και για το επόμενο).

[-] Bonus: Μια ελλαδοκεντρική παρατήρηση. Ο πληθυσμός της Ελλάδας εκείνη την περίοδο, ήταν παραπλήσιος με τον πληθυσμό της Αλγερίας. Λίγο κάτω από 5 εκατομμύρια (το Μαρόκο είχε λίγο μικρότερο). Σήμερα, η Αλγερία έχει πληθυσμό περίπου 40 εκατομμύρια.


II
Περί το 1913-14 μ.Χ, οι χώρες-περιοχές που είναι χρωματισμένες με μώβ είχαν παραπλήσιο (ελαφρώς μεγαλύτερο) πληθυσμό από τη χώρα με μαύρο χρώμα, μόνη της.


Σημείωση

[-] Το 1913-14 μ.Χ, ο πληθυσμός της Γερμανίας ήταν περίπου 65 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός όλων των αραβικών περιοχών (στην πρώτη αποτύπωση με πράσινο), συμπεριλαμβανομένων Τουρκίας και Ιράν (που έχουν προστεθεί σε αυτή την αποτύπωση και ασφαλώς δεν είναι αραβικές χώρες), ήταν γύρω στα 68-70 εκατομμύρια.

[-] Με μώβ ουσιαστικά αποτυπώνονται οι χώρες της λεγόμενης MENA (Middle East and North Africa) στην ευρεία μορφή της (Greater Middle East).

[-] Διάβασε και εδώ (Επτά Σχολιασμοί) το σχολιασμό II, σχετικά με τα δύο προηγούμενα.


Θέμα Β


ΙΙΙ
To 1973 το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εισέλθει στην Ε.Ο.Κ, ή ορθότερα στις «Ευρωπαϊκές Κοινότητες». Δεν έχουμε όμως εξελίξεις μονάχα σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο τη χρονιά 1973-74, αλλά και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πέρυσι, το 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την αποχώρηση του από την Ε.Ε (43 χρόνια μετά από την είσοδο του στην Ε.Ο.Κ). Έγραψα πως «η απόφαση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου για την Βρετανία (1973-2016)». Όχι μόνο για τη Βρετανία...
Επισήμανση
Εσείς να κοιτάτε μονάχα στο εσωτερικό των κρατών (σε καθένα ξεχωριστά μάλιστα!), και θα καταλάβετε σίγουρα τι συνέβη τη χρονιά 1973-1974 στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Συρία, Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.


IV
Αυτό που οι άνθρωποι στην Ελλάδα ονόμασαν «μεταπολίτευση», ξεκίνησε με την Κύπρο και θα ολοκληρωθεί με την Κύπρο.
Σημείωση
Τα υπόλοιπα («πρώτη, νέα» κ.λπ) είναι προσπάθειες φυγής απο τα θεμελιώδη και τα καίρια.