8 Ιουνίου 2016

Δύο σύντομοι σχολιασμοί (8 Ιουν 2016).

I
Εάν ακούσετε ή διαβάσετε κάποια είδηση «Μεσσιανικού» ύφους και χαρακτήρα ή τύπου «Αρμαγεδδών», μην ανησυχήσετε και παραμείνετε ψύχραιμοι. Απλά το ΝΑΤΟ διεξάγει στην Πολωνία την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ''ever'' (από το τέλος του ψυχρού πολέμου), υπό την ονομασία Anakonda-16 με την συμμετοχή πάνω από 30.000 στρατιωτών (12.000 από Πολωνία, 14.000 από Η.Π.Α και 1.000 από Βρετανία + υπόλοιποι). Θα ακολουθήσουν φυσικά τα ρωσικά «αντίμετρα» σε Λευκορωσία (και πιθανόν σε Ουκρανία και Βαλτική).

Η άσκηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνοδού του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στην Βαρσοβία.

Σημείωση
Φυσικά το μέγεθος της άσκησης και η «αποφασιστικότητα», στο βάθος κρύβουν τις εσωτερικές διαιρέσεις, την αδυναμία σύνθεσης συμφερόντων και τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ: Για την ανατολική Ευρώπη υπάρχει ζήτημα «απειλής» ενώ στην δυτική Ευρώπη κυριαρχεί η αδιαφορία. Το «ανατολική Ευρώπη» βέβαια είναι σχετικό καθώς κάτι τύποι σαν τον Όρμπαν και τον Φίκο (ή Φίτσο) χαλάνε την πιάτσα, ενώ η Τσεχία σκέφτεται περισσότερο την πιθανότητα του Brexit παρά την πιθανότητα μιας εξ ανατολών εισβολής (όλο το ζήτημα, ευρωπαϊκά, είναι το μέτωπο Βαλτική, Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία). Η Γερμανία είναι 'reluctant' και ανησυχεί για 'disunity' (στο ζήτημα των κυρώσεων: οικονομία, κλασικά), η Τουρκία πριν λίγο καιρό είχε μπλοκάρει και είχε κάνει άνω κάτω το ΝΑΤΟ -σε σημείο που κυκλοφόρησαν άρθρα για το κατά πόσο αποτελεί αξιόπιστο μέλος του- και πρόσφατα επιδίωξε να το χρησιμοποιήσει προς όφελος της στην Συρία (όπως κάνει δηλαδή η Πολωνία), ενώ η Γαλλία δείχνει παντελώς αδιάφορη και απορροφημένη στο εσωτερικό της, την ίδια στιγμή που η Ιταλία αρνείται να αναλάβει την διοίκηση τάγματος και ετοιμάζει οικονομική και επιχειρηματική «απόβαση» στην Ρωσία (επίσης, η περιφέρεια «απόγονος» της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, αναγνώρισε την Κριμαία). Τα προηγούμενα είναι ενδεικτικά, υπάρχουν και άλλα, πολλά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και ο Τράμπ να λέει τα τρελά του, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα (βασικά σωστό είναι αυτό που λέει: πληρώστε. Δεν μπορεί να είστε καταναλωτές ασφάλείας σχεδόν δωρεάν και εγώ να χρωστάω τρισεκατομμύρια δολάρια - διαφορετικά...). Πάντως οι ευρύτερες εξελίξεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτούν την παρακμή της πολιτικής ζωής των Η.Π.Α.

Ρητορικό Ερώτημα
Αναρωτιέμαι. Ακόμη τον «κομμουνισμό» πολεμάει το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας; Ή μήπως το ζήτημα δεν ήταν ποτέ ο «κομμουνισμός», αλλά η Ρωσία;


II
Μια δήλωση που πέρασε και δεν άγγιξε (εννοείται πως δεν ακούστηκε), από τον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Davutoğlu:

«Nobody can tell me “we Europeans” and “you Turks” […] But we are part of European history. And we are part of contemporary Europe. There are 45 million Muslims living in Europe and more than 6 million Turks. […] We have to have an inclusive European identity. But if you have a Holy Roman-German-Christian type of understanding, then Europe has ended, sorry.»

Σημείωσεις
[-] Όπου “Turks” βάλτε “Έλληνες”, για να καταλάβετε τα επιχειρήματα ορισμένων στην Ελλάδα.

[-] Εν τω μεταξύ, ο «head of the Armenian church» στην Τουρκία, Aram Ateşyan, καταδίκασε το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου! Απόσπασμα από το γράμμα-δήλωση: “Sliding the role of German Reich over by a few sentences and pointing the Ottoman Turkey as the sole perpetrator is ethically controversial. It is also questionable to what extent this decision expresses the feelings of German citizens... Unfortunately, this historical pain of Armenian nation is considered as a tool for accusing and punishing Turkish state and nation. And because of this ugly mentality, sub- and supra-identities of Turkish Armenians are harmed. The ones who are willing to see the truth can realize how Armenian nation has been abused by imperialist powers. Turkish and Armenian peoples have to live together.”