13 Ιουνίου 2016

Ελλάδα. Πυρήνας και «επίπεδα».

Η Ελλάδα, ιστορικά σε βάθος αιώνων και ανεξάρτητα πολιτικής δομής και μονάδας (πόλεων κρατών, αυτοκρατοριών, φεουδαρχικών ηγεμονιών ή εθνικών κρατών) και ταυτοτήτων ή ιδεολογιών (αυτοκρατορικών, θρησκευτικών, εθνικών ή υπερεθνικών, κοσμικών κ.λπ), επηρεάζεται άμεσα, αρνητικά ή θετικά, από τις εξελίξεις στις παρακάτω περιοχές. Τις ιεραρχώ:
1. Πρώτο «επίπεδο» ή πυρήνας, με μαύρο: Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία νότια του Δούναβη, Δέλτα του Δούναβη (Ρουμανία), Σικελία, Κύπρος, Ισραήλ-Λίβανος (Παλαιστίνη), πρώην Συρία (Λεβάντες, Κοίλη Συρία).

2. Δεύτερο επίπεδο, με γκρι σκούρο: Ρουμανία, Ουκρανία, Καύκασος, Μεσοποταμία, Αίγυπτος, Κυρηναϊκή, Τριπολίτιδα (πρώην Λιβύη).

3. Τρίτο επίπεδο, με γκρι ανοιχτό: Ρωσία, Γαλλία (γενικότερα νότια του Ρήνου), Ιράν-Περσία, Ηνωμένο Βασίλειο, πρώην ΑυστροΟυγγαρία, Τυνησία, Κορσική, Σαρδηνία, Ιορδανία.

4. Τέταρτο επίπεδο, με γκρι υπόλευκο ή στα όρια του λευκού: Γερμανία, Ολλανδία, πρώην Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Λευκορωσία, Βαλτική, Καζακστάν, Ιβηρική και βαθέως Αραβική Χερσόνησος, Αλγερία.Σημειώσεις-Παρατηρήσεις
[-] Αυτονόητα, η Ελλάδα θα πρέπει να διαφοροποιείται στην στάση που διατηρεί απέναντι στις χώρες του πρώτου και δεύτερου επιπέδου - γενικά αλλά πόσο μάλλον -, εάν τα συμφέροντα της δεν συμπίπτουν, όπως συνήθως συμβαίνει, με αυτά π.χ της Ολλανδίας, της Λευκορωσίας ή των χωρών της Βαλτικής (δεν μπορείς να βλέπεις αυτές τις χώρες με το ίδιο μάτι που τις βλέπει ο Ρήνος, η Βαλτική ή η Βόρεια Θάλασσα. Θα μου πείτε βέβαια ''εδώ βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια του Ρήνου, στους άλλους θα κολλήσεις;'' και θα έχετε δίκαιο). Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαφώς και δεν μπόρεσε να συνθέσει τόσο διαφορετικά συμφέροντα. Παράδειγμα, για την Ελλάδα υπήρξε καθοριστική και καταστροφική η αποτυχία της ΕυρωΜεσογειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουν τονιστεί παρά ελάχιστα η σημασία και οι επιπτώσεις αυτής της αποτυχίας.

[-] Παρατηρείστε πως οι περιοχές ή οι χώρες του δευτέρου «επιπέδου», είναι σχεδόν όλες διαλυμένες, υποβαθμισμένες, κατεστραμμένες ή κατακερματισμένες. Την Ελλάδα δεν την συμφέρει κάτι τέτοιο.

[-] Τώρα πως εμείς το τέταρτο επίπεδο το επιλέξαμε ως πρώτο, μετατρέποντάς το ταυτόχρονα και σε πυρήνα μας, είναι άξιο απορίας (και συγκεκριμένων συμφερόντων στο εσωτερικό της χώρας). Επίσης οικοδομήσαμε μια πλήρως ανιστόρητη «ευρωπαϊκή» συνείδηση και ταυτότητα «Βρυξελλών», κάτι σαν τα λαχανάκια Βρυξελλών.

[-] Η ευρωκεντική ιδεολογία, υπάρχει για να νομίζουν οι άνθρωποι πως το Sjælland είναι σημαντικότερο για την «Ευρώπη», από ότι η Κυρηναϊκή. Εμείς είναι αδιανόητο να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικότερες είναι η Κυρηναϊκή, η Σικελία, η Λατάκεια και η Τριπολιτάνια σε σύγκριση με το Overijssel (Ολλανδία) και το Sjælland (Δανία).

[-] Σαφώς και εάν ήταν διαφορετικά τα σύνορα στον χάρτη, οι χρωματισμοί θα ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένοι. Προβληματίστηκα πολύ με την Ιορδανία και την Τυνησία (μαζί με την Κορσική και την Σαρδηνία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ένα επίπεδο παραπάνω. Όπως επίσης πόλεις όπως η Κωνσταντίνη της Αλγερίας, η Μασσαλία και η Νίκαια της Γαλλίας).