8 Μαΐου 2015

Προς τους «ρεαλιστές» της φακής.

Επειδή δεν είμαστε αρκετά «παραγωγικοί» ως έθνος και ως κοινωνία, πρέπει να αφανιστούμε (τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο). Τόσο απλά, τόσο κυνικά, τόσο ψευδοδαρβινικά. Οι λεγόμενοι «ρεαλιστές» της φακής, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο ρεαλισμός εδράζεται σε δύο θεμέλια. Στην αναρχία και την αυτοσυντήρηση. Και επειδή μονάχα ρεαλιστές δεν είναι (παρά ιδεοληπτικοί, φανατικοί, οικονομικο-θεολογούντες, μνησίκακοι), ας γνωρίζουν πως ο ρεαλισμός της αυτοσυντήρησης, σαρώνει όπως ο άνεμος τα κλαδιά, τον «ρεαλισμό» της φακής.

Η κατά κεφαλήν αύξηση των εισοδημάτων -είτε πλασματική, είτε όχι- μπορεί να συνοδευθεί από κοινωνική και δημογραφική καταστροφή. Η Ελλάδα, τις δύο τελευταίες δεκαετίες καταστράφηκε κοινωνικά και δημογραφικά. Λογικό ήταν να καταστραφεί και οικονομικά.

Όταν έγραφε ο Παναγιώτης Κονδύλης (τον οποίο έμαθε ο κάθε κουτσός -«ρεαλιστής»- Μάριος την τελευταία πενταετία), τα οικονομικά μεγέθη ήταν ανησυχητικά και ίσως μη αναστρέψιμα, αλλά η κατάσταση κοινωνικά και δημογραφικά ήταν αναστρέψιμη (και μίλαγε για έναν «ηράκλειο άθλο» που έπρεπε να επιτελεστεί και ο οποίος χρειαζόταν κότσια). Η κατάσταση τώρα, δύο δεκαετίες μετά, όχι απλά είναι οικονομικά μη αναστρέψιμη, αλλά και στην κοινωνική και δημογραφική της βάση, φαντάζει -για να αφήσω μια χαραμάδα αισιοδοξίας- μη αναστρέψιμη. Πλέον δεν χρειάζεται η επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, αλλά ενός υπερ-τιτάνιου άθλου.

.~`~.