9 Μαΐου 2015

Επισημάνσεις με αφορμή την σημερινή ημέρα και συμβουλές -από το παρελθόν- για τις μελλοντικές σχέσεις «Ανατολής» και «Δύσης» με το «Ισλάμ».


Όπως η επικράτηση του φιλελευθερισμού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα οφείλεται -ουσιαστικά- στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί συστατικό μέρος της ιστορίας τους, έτσι και η μη επικράτηση του εθνικοσοσιαλισμού στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα οφείλεται -ουσιαστικά- στη Ρωσία.

Το «banner of victory» παρελαύνει μαζί με τη ρωσική σημαία. Το «λάθος» δεν έγκειται στο γεγονός. Η νίκη επί της (εθνικοσοσιαλιστικής) Γερμανίας (και των συμμάχων της) πραγματώθηκε από την (σοβιετική) Ρωσία (και τους συμμάχους της). Η νίκη αυτή είναι συστατικό μέρος πρώτιστα της ρωσικής ιστορίας. Η ήττα αυτή, είναι συστατικό μέρος πρώτιστα της γερμανικής ιστορίας. Σηματοδότησε τη διάσπαση της Γερμανίας και ολόκληρης της ηπείρου.


Φορείς οικουμενικών ή κοσμοιστορϊκών ιδεών είναι ορισμένα έθνη... και αυτά τα έθνη μορφοποιούν και εμποτίζουν ιδεολογίες. Όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο θα αναδύεται το αμερικανικό πνεύμα μέσα από μια ιδεολογία και θα την μορφοποιεί. Όσο περνά ο καιρός τόσο μια ιδεολογία -θα- «αμερικανοποιείται» όπως «ρωσοποιήθηκε» ο μαρξισμός.

Η μεγάλη παρανόηση έγκειται σε χεγκελιανές και καντιανές αριστεροδεξιές ευρωκεντρικές απόψεις οι οποίες πρεσβεύουν πως αυτές οι ιδεολογίες μπορούν να υποκαταστήσουν πολιτισμικά στοιχεία, όντας -τάχα μου- «οικουμενικές». Η απόρριψη, όμως, της εισόδου της Μεταρρύθμισης στην Ιταλία και την Ιβηρική χερσόνησο έχει πολιτισμική καταγωγή. Η απόρριψη -και η μικρή επιρροή- του μαρξισμού στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, έχει επίσης πολιτισμικές καταβολές. Η άρνηση της Γερμανίας να γίνει αγγλοσαξονικά λιμπεραλιστικη και να αποτινάξει τον ορντολιμπεραλισμό σχετίζεται με τον πολιτισμό της. Αυτή η διαδικασία αποδοχής ή άρνησης των ξένων πολιτισμικών στοιχείων δεν πρέπει να υποτιμάται. Φανερώνει αλαζονεία και αποτελεί Ύβρι μια τέτοια υποτίμηση.

Συμβουλές -από το παρελθόν- για τις σχέσεις «Ανατολής» και «Δύσης» με το «Ισλάμ»

Ας αποτολμήσουμε να το πούμε: ο μαρξισμός δεν είναι αφ' εαυτού του πολιτισμικό υποκατάστατο [το ίδιο ισχύει και για τον φιλελευθερισμό, ούτε οι μεν ούτε οι δε δείχνουν να το έχουν καταλάβει]... Αν κάποτε εφαρμοζόταν στο Ισλάμ, θα κατέληγε πολύ πιθανόν, σε μια συνύπαρξη, σε μια μοιρασιά, όπως έγινε στη Σοβιετική Ένωση, μεταξύ ρωσικού πολιτισμού και μαρξισμού, στην Κίνα, μεταξύ κινεζικού πολιτισμού και μαρξισμού [κάποτε ως πρώιμοι Φουκουγιάμα, κάποιοι θεωρούσαν πως «ο μαρξισμός εμφανίζεται ως η μόνη οδός» για το Ισλάμ]...

Διότι το θέμα δεν είναι να πείσει κανείς το Ισλάμ ότι η λύση που προτείνει η Δύση είναι, αυτή καθαυτήν, ανώτερη ή προτιμότερη από κάποια άλλη λύση. Ούτε να ανοίξει, λιγότερο ή περισσότερο τον πακτωλό των πιστώσεων. Το θέμα είναι, με δύο λόγια, να προτείνει κανείς στις υπανάπτυκτες χώρες ένα έγκυρο πρότυπο, προσαρμοσμένο στα δικά τους μέτρα, που να τους ανοίγει το δρόμο του μέλλοντος και της ελπίδας.


Υ.γ: Φέτος συμμετείχαν για πρώτη φορά στην παρέλαση, στρατιωτικές μονάδες από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Σερβία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τη Κυργιζία, το Τατζικιστάν, τη Μογγολία, την -μεγαλύτερη δημοκρατία στον πλανήτη- Ινδία και την Κίνα. Παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping με τη σύζυγό του Peng Liyuan (παλαιότερα είχε παρευρεθεί η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α και είχαν συμμετάσχει στρατιωτικές μονάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Από την συνάντηση προέκυψαν νέες εξελίξεις με τις οποίες θα ασχοληθώ άλλη στιγμή (they agreed to formally link the Russian-led Eurasian Economic Union with China’s vision of a Silk Road Economic Belt, linking China to the Middle East and Europe via Central Asia).


.~`~.

Γιατί επικράτησαν οι «φιλελεύθερες δημοκρατίες» στον 20ο αιώνα και τέσσερις Μεγα-Τάσεις που θα καθορίσουν τον 21ο αιώνα.

Μια ομιλία και δύο άρθρα για τα ΡωσοΟυκρανικά, διανθισμένα από ορισμένες κονδυλικές -και άλλες- επισημάνσεις.

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) και Πλανητικός Μετασχηματισμός.

Άκουσε ο Κομφούκιος να λένε: Περί εθνικής ή διεθνούς προπαγάνδας - εθνικού συμφέροντος και οικουμενικού καλού - Και ο Κομφούκιος αποκρίθηκε... E.H.Carr.

Πλανητικός μετασχηματισμός -ιδεολογικά νομιμοποίητικά I.

Πλανητικός μετασχηματισμός -ιδεολογικά νομιμοποίητικά II.

Πολιτισμικές δομές και πλανητικός μετασχηματισμός I -εισαγωγικά αυτογνωσιακά (;) για την καθ' ημάς Δύση.

Προς όλους.