8 Απριλίου 2015

Δύο σύντομα σχόλια περί Κίνας και «Κεντρικού Ισλάμ».
Ι
Η Κίνα, το 2014, είχε περίπου 630 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου (η Κίνα έχει το δικό της ''you tube''. Δηλαδή περισσότερους χρήστες διαδικτύου από τον συνολικό πληθυσμό της Ε.Ε ή ολόκληρης της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α, Μεξικό, Καναδάς).

Ο συνολικός πληθυσμός της Ευρωζώνης -η οποία αποτελείται από 19 εθνικά κράτη-, είναι περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι (αυτός είναι ο συνολικός πληθυσμός, όχι οι χρήστες διαδικτύου). Η Ευρωπαϊκή Ένωση -η οποία αποτελείται από 28 εθνικά κράτη- έχει πληθυσμό περίπου 510 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι περίπου 320 εκατομμύρια άνθρωποι (εκ των οποίων μάλιστα ένα ποσοστό, που κυμαίνεται από 10% έως 15% δεν μιλούν την αγγλοσαξονική).

Στην Ασία βρίσκεται το 45,7% των χρηστών διαδικτύου. Στην Ευρώπη το 19,2%. Στην Λατινική Αμερική το 10,5%, στη Βόρειο Αμερική το 10,2% και στην Αφρική το 9,8%.

Την τελευταία δεκαετία η Κίνα ξέφυγε από τον έλεγχο, τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς όλων. Ακόμα και άνθρωποι που δεν ασχολούνται καθόλου με τα διεθνή, την τελευταία πενταετία, συνειδητοποίησαν, θέλοντας και μη, πόσο αισθητή έχει κάνει την παρουσία της. Μιλώντας με πολύ κόσμο, παρατήρησα πως κυριαρχούσαν -τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος- ιδέες και απόψεις επιφανειακές (την Κίνα δεν την ενδιαφέρει ούτε να «σώσει» τον παγκόσμιο καπιταλισμό ούτε να «εγκαθιδρύσει» τον παγκόσμιο σοσιαλισμό. Όσες και όσοι καθρεφτίζουν στην Κίνα τις δικές τους ελπίδες και τους δικούς τους φόβους, είτε από την αριστερά είτε από την δεξιά, θα διαψευσθούν). Ένας από τους στόχους του ιστολογίου, λοιπόν, είναι η συγκέντρωση και η δημιουργία μιας όσο το δυνατόν πιο αξιόλογης βάσης -τουλάχιστον για τα δεδομένα του ελλήνογλωσου διαδικτύου- πληροφορίας και ενημέρωσης, απόψεων και ιδεών για την Κίνα (μερικά δείγματα εδώ).

Γιατί, όπως έχω γράψει και παλαιότερα, εκεί όπου πολλά άτομα βλέπουν την «κομμουνιστική», «crony-capitalist», «αντιδημοκρατική» ή «αυταρχική» Κίνα, εγώ βλέπω τον σημαντικότερο και ιστορικότερο γεωοικονομικό, γεωπολιτικό και γεωπολιτισμικό δρώντα στην ιστορία του ανθρώπινου γίγνεσθαι.


ΙΙ
Εάν ο Καλβίνος και οι -μετέπειτα- οπαδοί του κατά τους θρησκευτικούς πολέμους, είχαν τον οπλισμό και τα τεχνολογικά μέσα των σημερινών ισλαμιστικών ομάδων (δηλαδή, αντιαρματικές ρουκέτες, κινητά τηλέφωνα, επιθετικά τυφέκια Μ-16 και AMK, πυραύλους Sam, ασυρμάτους και αντιαεροπορικά συστήματα κ.λπ), στην κεντρική, βόρεια και σε μέρος της δυτικής Ευρώπης, δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο. Και το πιθανότερο είναι, πως οι ήδη ασύλληπτα τεράστιες ανθρώπινες απώλειες των θρησκευτικών πολέμων, θα είχαν οδηγήσει σε ανθρωπολογική κατάρρευση στους ευρωπαϊκούς αυτούς χώρους.

Οι θρησκευτικοί πόλεμοι οδήγησαν στην εγκαθίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης (της βεστφαλιανής) η οποία, σταδιακά, επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τι θα γεννηθεί στους χώρους του «Κεντρικού Ισλάμ», μένει να το δούμε.

«Στην υπακοή, όμως, που θεωρούμε ότι οφείλουμε στις προσταγές των κυβερνώντων πρέπει να κάνουμε πάντα μια εξαίρεση ή μάλλον πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί να μην είναι ασυμβίβαστη με την υπακοή μας σε Εκείνον, στη θέληση Του οποίου οι επιθυμίες όλων των βασιλέων πρέπει να υπόκεινται, στους νόμους Του οποίου οι προσταγές τους πρέπει να υποχωρούν, στο μεγαλείο Του οποίου τα σκήπτρα τους πρέπει να υποκλίνονται. Και, πράγματι, πόσο παράλογο θα ήταν αν, για να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους, προσβάλλατε Εκείνον για χάρη Του οποίου υπακούετε στους ανθρώπους!... Όταν ανοίγει το ιερό Του στόμα, μόνο Αυτός πρέπει να ακούγεται, αντί όλων και πάνω από όλους. Είμαστε υπήκοοι των ανθρώπων που μας κυβερνούν, αλλά υποτασσόμαστε μόνο στο θέλημα του Κυρίου. Αν προστάξουν οτιδήποτε ενάντια σε Αυτόν, ας μην δώσουμε καμία προσοχή...»

Calvin - Institutes
(Προτεσταντικό Ισλάμ ή Προτεσταντικός Σιιτισμός, δηλαδή Καλβινισμός)

.~`~.