13 Σεπτεμβρίου 2021

Δέκα μήνες πριν.


13 | 9 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021

Μουσική Συνοδεία


Αρκετοί και αρκετές από εσάς μπορεί να σκεφτούν «πέρασαν μόνο δέκα μήνες;». Κάποιοι άλλοι, από την άλλη μεριά, μπορεί να πουν «πως πέρασαν τόσοι μήνες;». Ο καθένας και η καθεμιά αισθάνεται πως ο χρόνος κυλά με διαφορετικούς ρυθμούς. 

Ήταν μια μέρα μετά από την έναρξη του φθινοπωρινού λοκντάουν και μια μέρα πριν, αν δεν κάνω λάθος, από το βομβαρδισμό ειδήσεων περί των εμβολίων. Βομβαρδισμός που στόχευε, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση του μέλλοντος μέσω μιας ελπίδας, της ελπίδας των εμβολίων, προκειμένου να δημιουργηθεί συναίνεση και οι πολίτες να κάνουν κουράγιο. Μάλιστα, κάποια άτομα που είχαν διαβάσει το απόσπασμα που ακολουθεί, μόλις έγιναν γνωστές οι ανακοινώσεις-ειδήσεις για τα εμβόλια και μέσα στο ευρύτερο κλίμα ευφορίας που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στη δημόσια σφαίρα και την κοινή γνώμη, με ρώτησαν με ύφος «και τώρα τι έχεις να πεις;» (πεπεισμένοι, προφανώς, πως αυτομάτως όλα είχαν τελειώσει ή πως με την αρχή του νέου χρόνου, το αργότερο, όλα θα έχουν τελειώσει). Ήταν δέκα μήνες πριν, συγκεκριμένα 8 Νοεμβρίου 2020, όταν κόντρα στο κλίμα των ημερών έγραφα τα εξής:

Όσοι και όσες σας λένε πως τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, ή μέχρι την άνοιξη, θα επανέλθετε σε κανονικότητες (και σε π.Κ εποχή) είναι είτε αφελείς είτε ιδιοτελείς. Σας λένε ψέματα ή καλλιεργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και φρούδες ελπίδες. Στην πραγματικότητα αυτοϋπονομεύονται ενισχύοντας το ήδη υπαρκτό έλλειμμα πειθούς που τους χαρακτηρίζει. Η διάψευση προσδοκιών πάντοτε οδηγεί σε κρίση αποδοχής και νομιμοποίησης. Οφείλουν να σταματήσουν τη μετακύλιση ευθυνών και να αναλάβουν τις ευθύνες και το κόστος των αποτελεσμάτων και των συνεπειών των αποφάσεών τους.

Τώρα, δέκα μήνες μετά από την ημέρα που διαβάζατε τα αμέσως προηγούμενα, κυκλοφορούν νέα πως η πανδημία δεν αναμένεται να λήξει μέσα στον επόμενο μισό χρόνο, δηλαδή μέχρι την άνοιξη του 2022 ― ή 3 μ.Κ (Year ΙΙΙ AQ). Σε έξι μήνες από σήμερα, δηλαδή σε δεκατέσσερις μήνες από την ημέρα που δημοσίευσα τα προηγούμενα λόγια στην Κοσμοϊδιογλωσσία, θα δούμε τι θα λέει η ειδησεογραφία της εποχής και πιθανότατα θα σας τα θυμίσω πάλι, τονώνοντας τη μνήμης σας (η οποία αποδυναμώνεται καθημερινά μέσα από τον χειμαρρώδη χαοτικό ορυμαγδό των social media και της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και ειδησεογραφίας) και συνεπακόλουθα την ηθική σας, καθώς η μνήμη μπορεί να γίνει αντιληπτή και ως ένα καθαρά ηθικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι συνηθίζουν.


.~`~.

Αν θεωρείτε πως ο χρόνος που αφιερώνεται και οι ιδέες που εκφράζονται έχουν αξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Donate, προκειμένου να συμβάλλετε στην απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος της Κοσμοϊδιογλωσσίας. Ευχαριστώ.


13 | 9 | 2 μ.Κ (Year ΙΙ AQ) | 2021