4 Ιουνίου 2018

Ένας χάρτης και δύο όροι.

Δεν ενδιαφέρει η ακρίβεια του χάρτη, ο οποίος υποτίθεται πως αποτυπώνει τις σημαντικότερες παγκόσμιες ροές - εξαναγκασμένης και οικειοθελούς - «μετανάστευσης», από το 1500 και ύστερα (προφανώς και είναι ελλιπής).


Ενδιαφέρει όμως να επισημανθεί πως:

Πρώτον, οι πράσινες φαρδιές γραμμές ή λωρίδες που ξεκινούν από την ατλαντική Ευρώπη ιστοριογραφικά ονομάστηκαν, όχι μετανάστευση ή εποικισμός αλλά, «Εποχή των Ανακαλύψεων» (ή Εξερευνήσεων).

Δεύτερον, οι ίδιες λωρίδες ή γραμμές δεν σηματοδοτούν κάποιο κύμα ή περίοδο μετανάστευσης ή εποικισμού μαζικής κλίμακας και μακράς διάρκειας αλλά την «Αρχή της Παγκοσμιοποίησης».

Χαμογελώ. Πόλεμος και Ιδέες.


Επισήμανση

Προσπαθώ να βρω πότε εμφανίζεται για πρώτη φορά ο ιστοριογραφικός όρος ''Age of Discovery / Exploration'', αλλά όπως συνήθως συμβαίνει με τα σημαντικά και κομβικά τρικ, κόλπα και κλειδιά της ευρωκεντρικής ιδεολογίας και ιστοριογραφίας, είναι καλά κρυμμένα. Θα το βρω όμως. Όπως συνήθως συμβαίνει. Πάντως η πρώτη χρήση του όρου «Παλαιός Κόσμος» (Αφρο-Ευρασία) υποτίθεται πως γίνεται ή το 1596 ή το 1712 (με κάθε επιφύλαξη), ενώ του όρου «Νέος Κόσμος» (Αμερική και Ωκεανία) το 1549. Θα ρίξουμε πολύ γέλιο και πολύ κλάμα τις ερχόμενες δεκαετίες. Δυστυχώς.