4 Ιουνίου 2017

4 Ιουνίου 2017.


Εάν μπορέσουν στην «Ευρώπη», δηλαδή στην Ευρώπη του Ρήνου και στην κεντρική ευρωπαϊκή γεωγραφία του φιλελεύθερου σεκιουλαρισμού, να εντοπίσουν την κοίτη, να ερμηνεύσουν και να καταπολεμήσουν τα αίτια του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, να μου τρυπήσετε τη μύτη (που λένε και τα μικρά παιδιά). Θα είναι σαν να αρνούνται την ιδανική αυτοκατανόηση τους - και άρα την οικουμενική αξίωση τους - ή να αυτοκαταλύονται.

Η αυτοκαταστροφή είναι το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει κάποιος προκειμένου να παραμείνει σε συμφωνία με τον ιδεατό εαυτό του.

Επισήμανση
Στην «Ευρώπη» (διάβαζε προηγούμενα για τη σημασία του όρου) και στη «Δύση», δηλαδή στην κεντρική γεωγραφία της παγκόσμιας φιλελεύθερης εκκοσμίκευσης, έχουν παψει προ πολλού να σκέπτονται και να δρούν με όρους πραγματικότητας (υπερβολική η δήλωση θέλω όμως να δώσω έμφαση). Ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» δεν πάει τυχαία και δίχως λόγο κατά διαβόλου (Μα πως είναι κάτι τέτοιο δυνατόν; Μέχρι πριν λίγα χρόνια - ακόμη και σήμερα σε κάποιο βαθμό - δεν ερμηνεύε τον κόσμο ολόκληρο ανάποδα; Θριαμβικά;). Το πρόβλημα με τον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» (ομοίως διάβαζε προηγούμενα) δεν είναι τόσο προς τα που οδεύει ο ίδιος - μέσω και λόγω της ανωριμότητας και των εμμονών του -, αλλά πως παίρνει και άλλους στο λαιμό του, μαζί του ή στον τάφο του.

.~`~.