14 Μαΐου 2017

Απλώς να επισημάνω...

Απλώς να επισημάνω, πως όταν έγραφα για την Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), δύο και πλέον χρόνια πριν από σήμερα, αρκετοί αν όχι οι περισσότεροι στην Ελλάδα, είχαν πάρει το ζήτημα τουλάχιστον... ελαφριά. Όσες και όσοι παρακολουθούσατε αυτόν εδώ τον διαδικτυακό χώρο-τόπο, πάντως, είχατε ενημερωθεί.

Επισήμανση
Παραδόξως, η ομιλία του Τσίπρα στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν ήταν άσχημη (μίλησε ελληνικά). Ανέφερε και κάποιες ιδέες-προτάσεις.

Να υπενθυμίσω πως πριν από λίγο καιρό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1ο Φόρουμ (γιατί Φόρουμ;) Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ελλάδα και την Κίνα (συμμετείχαν δέκα χώρες). Ο θεσμός αυτός θα πρέπει να διευρυνθεί και να διεθνοποιηθεί.

Πολύ ορθά, η προσπάθεια αυτή δεν σχετίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να μην αλλοιωθεί -εξ αρχής- ο Οικουμενικός της χαρακτήρας. Γιατί Φόρουμ όμως; Ξεκινάς επαρχιώτικα. Αυτές είναι μεγάλες ιδέες μακράς πνοής και χρειάζονται στρατηγικο σχεδιασμό (και φυσικά δεν θα πρέπει να είναι αναλώσιμες σε μικροκομματικά παιχνίδια).

Σημείωση
Κάποια στιγμή θα πρέπει να επαναφέρω ένα ζήτημα που είχα θίξει παλαιότερα: κατά πόσον υπάρχει κοινότητα ή ανταγωνισμός συμφερόντων μεταξύ των λιμανιών της Μεσόγειου και αυτών της βόρειας θάλασσας.