31 Μαΐου 2017

Σχολιασμός.


Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε να σας ενημερωσω ότι ο Γκαίμπελς, στην εποχή του, πήρε τις αφηρημένες αοριστολογίες και τα περιπλανώμενα νοήματα που χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί -όπως ο όρος «Δύση»-, και τα προσάρμοσε στα μέτρα του, στρέφοντας τα εναντίον των αποικιακών φιλελεύθερων δυνάμεων (έτσι π.χ η «Δύση» -που ήταν η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία- αμυνόταν κατά της «πλουτοκρατίας»). Αυτή την περίοδο, ο Martin Schulz και ο Sigmar Gabriel, χρησιμοποιούν με παρόμοιο τρόπο τον περί «Δύσεως» λόγο ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες του Trump. Φυσικά, το προηγούμενο δε το γραφουμε για να εξισώσουμε ή να ταυτίσουμε τους προηγούμενους με τον Goebbels. Εκείνο που θελουμε να αναδείξουμε είναι η προπαγανδιστική και πολεμική χρήση των όρων (η οποία ασφαλώς και λαμβάνει χώρα από τους Γερμανούς), τονίζοντας όμως, απορώντας ή επισημαίνοντας παράλληλα: πως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού κανένας μέχρι σήμερα δεν φροντισε να ορίσει το σύνθημα «Δύση»; Ή αλλες πλανώμενες αοριστολογίες -όπως «Ευρώπη»-, μέσω των οποίων επιδιώκεται να αποκτηθεί ιδεολογική νομιμοποίηση.

Σε ένα άξιο λόγου βιβλίο, διαβάζω:

Ο Bismarck έδειχνε να χάνει την υπομονή του όταν γινόταν χρήση των λέξεων «Χριστιανοσύνη» ή «Ευρώπη» στη διπλωματική γλώσσα (συνήθως από τους Ρώσους και τον Υπουργό των Εξωτερικών τους Gorchakov). Στα Γερμανικά έγγραφα προ του 1914 υπάρχει μια σημείωση που έκανε ο Bismarck σε ένα υπόμνημα που είχε συντάξει ο Gorchakov: «Η συζήτηση περί Ευρώπης είναι άνευ αντικειμένου: πρόκειται για γεωγραφική έννοια: Ποια είναι η Ευρώπη; (η φράση αυτή γραμμένη στα γερμανικά, στα γαλλικά και στη συνέχεια στα αγγλικά) wer ist Europa? qui est-il l'Europe? who is Europe?»... Και όταν κάποτε ο ίδιος ο Gorchakov υποστήριξε την άποψη ότι το Ανατολικό Ζήτημα δεν ήταν ούτε Γερμανικό, ούτε Ρωσικό, αλλά Ευρωπαϊκό ζήτημα, ο Bismarck έδωσε την ισοπεδωτική απάντηση: «Ανέκαθεν συναντούσα τη λέξη Ευρώπη στα χείλη των πολιτικών εκείνων που ήθελαν κάτι από άλλες Δυνάμεις, το οποίο όμως δεν τολμούσαν να ζητήσουν εξ ονόματος τους...»

Τέλος, ...ένας Ρώσος διπλωμάτης χρησιμοποίησε κάποτε σε μια συζήτηση με τον Bismarck τη λέξη «Χριστιανοσύνη». Ο Bismarck είπε: «τι εννοείς με τη λέξη Χριστιανοσύνη;». Ο διπλωμάτης απάντησε: «Ορισμένες Μεγάλες Δυνάμεις». Ο Bismarck απάντησε:

Και τι συμβαίνει αν δεν συμφωνούν μεταξύ τους;


Σημειώσεις
Wight Martin - International Theory: The Three Traditions. Δες επίσης εδώ και εδώ. Στους όρους Occident, Abendland, θα επανέλθω μελλοντικά.