15 Μαΐου 2017

Σχολιασμοί (15 Μαΐ 2017).

I
Δείγμα διαφορετικών μορφών Παγκοσμιοποίησης (και Πολυδιάσπασης). 4th Islamic Solidarity Games. Ξεκίνησαν το 2005 στη Σαουδική Αραβία (συγκεκριμένα στη Μέκκα). Το 2009 ήταν σειρά του Ιράν (ακυρώθηκαν λόγω διαμάχης για το όνομα Περσικός/Αραβικός Κόλπος). Το 2013 έγιναν στην Ινδονησία και τώρα στο Αζερμπαϊτζάν. Οι επόμενοι θα διεξαχθούν στη Τουρκία. Οι πρώτες τρεις χώρες σε -χρυσά- μετάλλια, πριν από αυτούς τους αγώνες, ήταν η Αίγυπτος, το Ιράν και η Ινδονησία. Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής και μη Μουσουλμάνοι. Εδώ η ιστοσελίδα των αγώνων.II
Το 1896, στην Αθήνα, διοργανώθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής, στους οποίους συμμετείχαν δεκατέσσερα (14) έθνη. 109 χρόνια μετά, το 2005, στη Μέκκα, διοργανώθηκαν οι πρώτοι Ισλαμικοί Αγώνες Αλληλεγγύης, στους οποίους συμμετείχαν πενήντα πέντε (55) έθνη.

[Μετά από το Παρίσι και το Σαιντ Λούις] Το 1908, στο Λονδίνο, διοργανώθηκαν οι τέταρτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή είκοσι δύο (22) εθνών. Το 2017, 109 χρόνια μετά, στο Μπακού διοργανώνονται οι τέταρτοι Ισλαμικοί Αγώνες Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή πενήντα οκτώ (58) εθνών.

Ακολουθεί το βίντεο-promo των αγώνων.Επισημάνσεις-Σημειώσεις
[-] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες -οι οποίοι μέσω της πορείας διοργάνωσης τους από τη Γαλλία στις Η.Π.Α και από εκεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ασφαλώς και φανερώνουν μια συγκεκριμένη καταγωγή-, μεγάλο μέρος της σημερινής τους ισχύος και αίγλης απέκτησαν, κυρίως μεταπολεμικά. Στο μεσοπόλεμο δεν τα πήγαν άσχημα, αλλά μάλλον με την Ολυμπιάδα του Ελσίνκι το 1952 μπορει να πει κανείς πως αποκτούν μια διαφορετική διάσταση (συμμετείχαν 69 έθνη).

[-] Και όπως πάντα, πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην ανώμαλη περίπτωση της Γερμανίας: Να υπενθυμίσουμε πως οι Ολυμπιακοί Άγώνες του 1916, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Βερολίνο, ακυρώθηκαν λόγω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ το Motto των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, που διοργανώθηκαν στο Βερολίνο της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας και στους οποίους συμμετείχαν 49 έθνη, ήταν: "I Call the Youth of the World". Συμμετείχαν συνολικά 3,963 αθλητές, από τους οποίους 331 ήταν γυναίκες.

[-] Τέλος -και εδώ ισως χαμογελάσετε λίγο-, στο Λονδίνο, το 1908 συμμετείχαν 37 γυναίκες. Στη Στοκχόλμη, τέσσερα χρόνια μετά, 47. Στην Αμβέρσα το 1920 συμμετείχαν 65 ενώ ο αριθμός τους στο Παρίσι το 1924 ανήλθε στις 135 αθλήτριες. Στο Άμστερνταμ το 1928 έλαβαν μέρος 277 γυναίκες, ενω στο Λος Άντζελες το 1932 ήταν 126 (μετά ήρθαν οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές και ο αριθμός ξανά-αυξήθηκε). Στους πρώτους μεταπολεμικούς αγώνες του Λονδίνου το 1948 συμμετείχαν 390 γυναίκες. Μόλις ολοκληρωθούν και οι 4οι Ισλαμικοί Αγώνες Αλληλεγγύης θα σας ενημερώσω πόσες γυναίκες συμμετείχαν.


III
Είθε να ζήσουμε την εξέγερση ή/και το ξεσηκωμό της ρωμαϊκής Γαλλίας έναντι της φράγκικής Γαλλίας.

Σημειώσεις
[-] Στη νέα ελληνική χρησιμοποιούμε τον όρο Γαλλία (Gallia) και όχι Φραγκία (France). Χρησιμοποιούμε δηλαδή τον όρο που επέλεξαν οι Ρωμαίοι για τους ιθαγενείς της χώρας που κατάκτησαν (Gallia). Οι Γάλλοι, δηλαδή οι αυτονομαζόμενοι στις μέρες μας Φράγκοι, τη Γερμανία την ονομάζουν Allemagne (από τους Alemanni-Αλαμανούς). Το ίδιο και οι Ισπανοί και οι Τούρκοι (τα νεώτερα χρόνια) όπως και το μεγαλύτερο μέρος του αραβομουσουλμανικού κόσμου. Το Γερμανία (Germania) είναι το λατινικό όνομα (όπως δηλαδή είναι και το Γαλλία-Gallia), αν και σχεδόν σίγουρα οι λατίνοι το δανείστηκαν από τους Γαλάτες (από τους οποίους προκύπτει ή στους οποίους αναφέρεται το όνομα Gallia).

[-] Δεν επεκτείνομαι στις σημασίες των όρων Franken και Germani, ούτε στην αυτονομασία της Γερμανίας (Deutschland), γιατί θα χαθούμε. Οι Πολωνοί, όπως και οι περισσότεροι δυτικοί και ανατολικοί Σλάβοι, πλήν Ρώσων και Βουλγάρων, τη Γερμανία την ονομάζουν Niemcy (ή με κάποια παραλλαγή αυτού πρωτοσλαβικού ονόματος).


IV
Η Ρωσσία καταστράφηκε δημογραφικά -και όχι μόνον, αλλά ας μείνουμε σε αυτό- από την αποσύνθεση της Ε.Σ.Σ.Δ. Ανάλογη αν όχι μεγαλύτερη καταστροφή περιμένει τη Γερμανία σε περίπτωση αποσύνθεσης της Ε.Ε.

Επισήμανση
Και επειδή κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο -όχι από ή για εμένα-, θα γίνουν τα πάντα (μετασχηματισμοί κ.λπ) προκειμένου να μην...

Σημειώσεις
[-] Τη Ρωσσία την κατέστρεψε δημογραφικά η αποσύνθεση της Ε.Σ.Σ.Δ (και η συνακόλουθη κατάρρευση των κοινωνικών δομών). Παρά την όποια δημογραφική κάμψη, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στο πριν και το μετά. Πρίν, ο πληθυσμός της Ρωσσίας αυξανόταν σταθερά (κατά περίπου ένα εκατομμύριο το χρόνο), ούτε ήταν στάσιμος ούτε μειωνόταν. Το 1991, πριν από τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ, ο πληθυσμος της Ρωσσίας, της πολυπληθέστερης χώρας της Ευρώπης, έφτασε στο αποκορύφωμα του, με περίπου 149 εκατομμύρια. Από τότε, η Ρωσσία βίωσε συνθήκες ραγδαίας πληθυσμιακής μείωσης για περίπου 15 χρονια. Άρχισε να ανακάμπτει το 2009. Σήμερα, ο πληθυσμός της είναι πάνω από 144 εκατομμύρια (αν συμπεριλάβουμε και τη Κριμαία σχεδόν 147 εκατομμύρια). Ακόμη δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από περίπου 25 χρόνια.

[-] Φυσικά, σε μια πιθανή περίπτωση αποσύνθεσης της Ε.Ε, οι επιπτώσεις δε θα αγγίξουν μονάχα την ίδια τη Γερμανία, όπως δεν άγγιξαν μονάχα τη Ρωσσία στην περίπτωση της Ε.Σ.Σ.Δ.

[-] Μου είναι αδιάφοροι οι ιδεολογισμοί. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Ε.Σ.Σ.Δ. ήταν έτσι ή αλλιώς. Διαφορετικό πράγμα γράφω. Φυσικά και η Ρωσσία, όπως και η Γερμανία σήμερα, ήταν η περισσότερο κερδισμένη, σε σχέση με τους υπολοίπους. Έτσι συμβαίνει σε τέτοιες δομές.