19 Δεκεμβρίου 2016

Σχολιασμός.


Τίποτα το ιδιαίτερο. Τα παρακάτω πιθανόν να τα γνωρίζετε μέχρι τώρα.

  • Ο Çavuşoğlu θα μεταβεί κανονικά στη Μόσχα για τη τριμερή διάσκεψη Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν για το μέλλον της Συρίας (στην οποία αναφέρθηκα σε παλαιότερο σημείωμα μου).
  • Ο δράστης (Mevlut Mert Altintas), απολύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Θεωρείτο εμπλεκόμενος στη ''FETO'' (Haberturk, hurriyet, TASS). Βέβαια ο δράστης είναι πολύ νεαρος σε ηλικία και μπορούν να του αποδοθούν εύκολα πράγματα.
  • Η Ρωσία χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομοκρατική».
  • Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Erdoğan - Putin (CNN Türk, Hürriyet)
  • "There will be no fresh cooling in relations between Moscow and Ankara, no matter how strongly our strategic opponents in Ankara and the West want this," said Leonid Slutsky (international affairs committee of the Russian Duma) (BBC, hurriyet)

Σημείωση
Βασικά, σύμφωνα με τον Murat Yetkin, ο Çavuşoğlu έμαθε για τη δολοφονιά καθ' οδόν προς τη Μόσχα. Αύριο μάλλον θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου.


  • Η επίθεση στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να έρθουν πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
  • Οι υπόλοιπες επιθέσεις μπορούν να αποτελέσουν αφορμή είτε για να έρθουν πιο κοντά «Δύση», Τουρκία και Ρωσία, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είτε για να πολωθούν οι σχέσεις ακόμη περισσότερο και να οδηγηθούμε σε ανταγωνισμό, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (βλέπε Συρία και τριμερής Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας).
  • Χθες (προχθές) πραγματοποιήθηκε ''Supreme Strategic Committee'' μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ
  • Επίθεση υπήρξε χθες και στο Karak της Ιορδανίας
  • Το Ιράν έκλεισε προσωρινά τα προξενεία του σε Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα και Ερζερούμ-Θεοδοσιούπολη (η πηγή για τη συγκεκριμένη είδηση δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη).


- Η επίσημη δήλωση του Erdoğan έχει ως εξής:Η ουσία τώρα

Η όλη πολιτική ύπαρξη της Ευρώπης, και της «Δύσεως» γενικότερα, στηρίζεται σε ένα και μόνο γεγονός: στην έκβαση του κριμαϊκού πολέμου...

Τα υπόλοιπα είναι αέρας κοπανιστός.

Πιο συγκεκριμένα. 'Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως «Ευρώπη», είναι μια πλανώμενη ιστορική και πολιτική αοριστολογία, η οποία προϋπόθεση της έχει ένα μόνο και καθόλου αυτονόητο δεδομένο: ότι οι εκτρωματικές «ισορροπίες» που επιτεύχθησαν κάποτε (το 1854) στον μεσογειακό χώρο και δημιούργησαν -παγιούμενες μέσω αυτών- τους δύο παγκόσμιους πολέμους, θα διαρκέσουν επ' άπειρον. Η όλη πολιτική ύπαρξη της Ευρώπης, και της «Δύσεως» γενικότερα, στηρίζεται σε ένα και μόνο γεγονός: στην έκβαση του κριμαϊκού πολέμου...'

Η συνέχεια εδώ