23 Ιουνίου 2015

Déjà vécu: ΝεοΤρικουπικοί και ΝεοΔηλιγιαννικοί, «νέα Μεγάλη Ιδέα» κ.λπ.

Το πλαίσιο συναίνεσης ανάμεσα σε Τρικουπικούς και Δηλιγιαννικούς ήταν αυτό της Μεγάλης Ιδέας. Την «πραγμάτωσαν» με την χρεοκοπία και τον πόλεμο του 1897. Μετά ήρθε ο Βενιζέλος και την «πραγμάτωσε» και αυτός (με την βοήθεια των αντιπάλων του) με την Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι γεννήθηκε ο βενιζελισμός ως επίσημη στρατηγική και ηγεμονική ιδεολογία του νέου ελληνικού κράτους. Οι νεοΤρικουπικοί και οι νεοΔηλιγιαννικοί της σήμερον, έχουν ως πλαίσιο συναίνεσης την «νέα Μεγάλη Ιδέα» -μετεξέλιξη του βενιζελισμού- υπό το όνομα: «ευρωπαϊσμός» ή πιο ορθά €uroζωνισμός. Και αυτοί, όπως και οι πολιτικοί τους πρόγονοι, την «πραγμάτωσαν» οδηγώντας μας στην σημερινή μεταπτωχευμένη Ελλάδα (το νέο 1897 είναι στα σκαριά, ίσως να το γλυτώσουμε).

Η Ελλάς -και εδώ αστειεύομαι- βρίσκεται στο σημείο όπου «αναμένει» τον νέο Βενιζέλο (ή μήπως αυτός έχει παρουσιαστεί ως τραγελαφική καρικατούρα) προκειμένου να «πραγματώσει», και αυτός με τη σειρά του, την «νέα Μεγάλη Ιδέα». Τον «ευρωπαϊσμό» ή πιο συγκεκριμένα τον €uroζωνισμό.

Δεν είναι απίθανο σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε ξανά, εν τέλει, σε μια νέα καταστροφή. Οι νεοΤρικουπικοί και οι νεοΔηλιγιαννικοί έχουν ορίσει ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της «νέας Μικρασιατικής Καταστροφής»: Η έξοδος από το €uro. Η προειδοποίηση των πολιτικών απόγονων των Τρικουπικών και των Δηλιγιαννικών, πως μια έξοδος από την ζώνη του €uroνομίσματος θα αποτελεί μια «νέα Μικρασιατική Καταστροφή» αποκτά λοιπόν νόημα και είναι πλέον φανερό τι υπονοούσε. Έναν νέο εθνικό διχασμό. Ήταν μια ευθεία προειδοποίηση αν όχι απειλή.

.~`~.
Για περαιτέρω ιχνηλάτηση και πληρέστερη προοπτική