2 Μαρτίου 2015

Μπαίνοντας, βγαίνοντας και ανεβοκατεβαίνοντας στην «Δύση».


Εντός της επόμενης 3-5ετίας, η Κίνα θα γίνει ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, έχοντας -ήδη- ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες (προφανώς η Γερμανία «βγαίνει» από τη, και δεν «ανήκει» στη, «Δύση»). Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν ένα G2 με την Κίνα, δηλαδή να την ενσωματώσουν στη δική τους διεθνή -ονομάζεται και «φιλελεύθερη»- τάξη με προνομιακούς όρους, κάτι το οποίο η Κίνα ασφαλώς και δεν δέχθηκε. Η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Καναδά να βρίσκεται στην (1η) πρώτη θέση και το Μεξικό στην (3η) τρίτη (προφανώς και οι Η.Π.Α «βγαίνουν» από τη, και δεν «ανήκουν» στη, «Δύση»). Η Ιαπωνία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Η.Π.Α, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην 6η θέση και τη Γαλλία να πελαγοδρομεί κάπου ανάμεσα στην 8η και τη 12η (υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις και ανακατατάξεις ανάμεσα σε Νότια Κορέα, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία και Γαλλία - αν είναι δυνατόν!). Στο σύνολο του, το μη κράτος που ονομάζεται Ε.Ε είναι ο 4ος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας επισκέφθηκε πριν λίγες ήμερες την Κίνα σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αξιώνοντας προνομιακούς όρους για τις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές (μάλιστα διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογο του πως δεν υπάρχει ανησυχία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη - όχι πως έχει σημασία, απλά το αναφέρω). Τι να πούμε για αυτή την πονεμένη ιστορία που ονομάζεται Γαλλία; Όσο παραμένει καθηλωμένη κατά βάση στο ενδοευρωπαϊκό εμπόριο δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα, πόσο μάλλον όταν ενδοευρωπαϊκά η ΟλλανδοΑγγλία κυριαρχεί στις οικονομικές συναλλαγές με τη Γερμανία (Προτεσταντίλα Prevails).

Όλοι οι προηγούμενοι, με βάση τη λογική και τη νοοτροπία που διαπερνά τα αριστερά και δεξιά κομματικο-ιδεολογικά απολειφάδια και απομεινάρια του προηγούμενου ψυχροπολεμικού διεθνούς συστήματος (από τη δομή και τη διατακτικότητα του οποίου αντλούσαν τα ιδεολογικά τους περιεχόμενα) «βγαίνουν» από τη, και δεν «ανήκουν» στη, «Δύση». Ασφαλώς και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρά αντίστροφα, είναι αυτά τα υπολείμματα (προϊόντα μιας άλλης εποχής) που «βγαίνουν» εκτός «Ιστορίας» και δεν το έχουν ακόμα καταλάβει. Όπως γίνεται κατανοητό, έχουν παραμείνει στη σιδηροδρομική (προοδευτικο-μονογραμμική) αντίληψη περί «Ιστορίας», η οποία συνοδεύεται από την αντίληψη της «Δύσεως» ως αμαξοστοιχίας, επί της οποίας ανεβοκατεβαίνουν κοινωνίες, έθνη και πολιτισμοί. Η Hellenic Republic κατέχει τον τιμητικό ρόλο του καρπαζοεισπράκτορα ο οποίος δίδεται ενσωματωμένος ως δώρο και «ανήκει» στην αμαξοστοιχία.

Σοβαρά τώρα. Εντός μίας ή το πολύ δύο δεκαετιών, οι εμπορικές συναλλαγές των περισσοτέρων «δυτικών» χωρών, θα προέρχονται κατά περίπου 50% από τη «Δύση» και κατά 50% από τον υπόλοιπο πλανήτη. Έτσι, σταδιακά, δεν θα υπάρξει απλά μια εξισορρόπηση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος σε επίπεδο διεθνές, αλλά και μια ιδεολογική τέτοια (εξισορρόπηση) ενδοκρατικά, εντός των πολιτικών συστημάτων. Ήδη τα «αριστερά» και «δεξιά» κομματικο-ιδεολογικά απολειφάδια και απομεινάρια του προηγούμενου διεθνούς συστήματος, μας εγκαταλείπουν σιγά, σιγά καθώς δίνουν μάχες οπισθοφυλακών. Στο καλό, μιας και αυτά τα απολειφάδια, τα οποία αποτελούσαν τη βάση του πολιτικού μας συστήματος, ήταν ο κυριότερος λόγος που η χώρα, όχι απλά δεν μπήκε στον 21ο αιώνα, αλλά παρέμεινε καθηλωμένη στην περίοδο της δεκαετίας του 40' και του 70'.

Τους ευχόμεθα καλό ταξίδι. Bon voyage.

.~`~.