2 Μαρτίου 2013

Η.Π.Α και Κίνα -μέρος πρώτο.


α
Πλαίσιο
-------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔιακρατικόΣυστημικό
β
Προσεγγίσεις
-------------------------------------------------------------------------------------------------

.~`~.
I

Αυτό που κάνει μια μελλοντική κινέζικη απειλή τόσο ανησυχητική είναι το ότι η Κίνα μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρή και επικίνδυνη από οποιονδήποτε δυνητικό ηγεμόνα αντιμετώπισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον 20ο αιώνα. Ούτε η Γερμανία του Γουλιέλμου, ούτε η αυτοκρατορική Ιαπωνία, ούτε η ναζιστική Γερμανία, ούτε η Σοβιετική Ένωση πλησίαζαν έστω τη λανθάνουσα ισχύ που διέθεταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων... Μια πλούσια Κίνα δεν θα είναι μια δύναμη που θα υποστηρίζει το status quo, αλλά ένα επιθετικό κράτος αποφασισμένο να πετύχει περιφερειακή ηγεμονία.
John J. Mearsheimer.~`~.
II

Έχει γίνει της μόδας να λέγεται ότι ο κόσμος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έχει περάσει από την εποχή της πολιτικής ισχύος στην εποχή της γεωοικονομίας. Τέτοιου είδους κλισέ δείχνουν ελλειπή και στενόμυαλη ανάλυση.
Η πολιτική και η οικονομία συνδέονται.

Τα διεθνή οικονομικά συστήματα εδράζονται στην διεθνή πολιτική τάξη.
Joseph Nye.~`~.
III

...ο πολυεθνικός και ιδιαίτερος χαρακτήρας της αμερικανικής κοινωνίας κατέστησε ευκολότερο για τις Η.Π.Α να παγκοσμιοποίησουν την ηγεμονίας τους χωρίς να -αφεθεί να- φανεί πως είναι αυστηρά εθνική.

Για παράδειγμα, μια προσπάθεια της Κίνας να επιδιώξει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία θα αντιμετωπιζόταν αναπόφευκτα από άλλους ως μια προσπάθεια να επιβάλει εθνική ηγεμονία. Για να το θέσουμε απλά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι Αμερικανός, αλλά μόνον ο Κινέζος μπορεί να είναι Κινέζος -και αυτό βάζει ένα επιπλέον και σημαντικό εμπόδιο στον τρόπο οποιασδήποτε ουσιαστικά εθνικής παγκόσμιας -προσπάθειας- ηγεμονίας.
Zbigniew Brzezinski.~`~.
IV

Αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα δεν έχει καμία εμπειρία του σύγχρονου πολέμου και ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής τεχνολογίας της, είναι είτε αντίστροφης κατασκευής (reverse engineer) από τα δυτικά σχέδια είτε αγοράζεται από τη Ρωσία, η οποία δεν έχει κάνει καμία τεχνολογική καινοτομία για περισσότερα από 20 έτη... Λαμβάνοντας υπόψη την επιθετική στάση της Κίνας, σχεδόν κάθε άλλη σημαντική χώρα στην περιοχή κινείται πιό κοντά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Paul Dibb


Αγγλοσαξονικόν τσακάλιον
Μην τον υποτιμάτε επειδή δεν τον γνωρίζετε

.~`~.
Για περαιτέρω ιχνηλάτηση και πληρέστερη προοπτική